Nagy-Britannia: országos közalkalmazotti sztrájk fenyeget

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Példátlan méretű sztrájkot helyeztek kilátásba a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek Nagy-Britanniában, miután álláspontjuk szerint a pénzügyminisztérium nem hajlandó eleget tenni bérköveteléseiknek.

Ha a fenyegetéseket valóra váltják, összesen több mint 110 ezer ember szüntetheti be a munkát, súlyos fennakadásokat okozva a kormányhoz kapcsolódó szolgáltatások tevékenységében is - derül ki pénteki sajtójelentésekből. Egyelőre 24 órás akcióról van szó, amelyre legkorábban ősszel kerülhet sor. A szakszervezetek leginkább azt kifogásolják, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter állítólag korlátozni kívánja a béremeléseket a szektorban. A minisztérium illetékesei tagadják, hogy ilyesmiről szó lenne, de azt elismerték, hogy törekszenek a bértömeg nagyarányú növekedésének elkerülésére, mert nem szeretnék, ha az ágazat hatékonyságának jobbítására szánt pénzt kizárólag a fizetések emelésére fordítanák.
A szakszervezetek úgy vélik, az országos és tömeges akcióval hatékony figyelmeztetést tudnak intézni a kormányhoz. Ilyen jellegű tiltakozásra utoljára a nyolcvanas években volt példa Nagy-Britanniában, amikor az országot a pénzügyekben is vasszigorú Margaret Thatcher miniszterelnök asszony irányította. (MTI)