Letartóztatott IRA-szakadárok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A brit és az ír rendőrség közös akcióban vett őrizetbe három férfit Nagy-Britanniában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az IRA-utódszervezetként számontartott IRA-Folytonosság nevű csoporttal.

Az IRA-Folytonosság - a hasonló célokat valló Valódi IRA-val együtt - az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) vált ki, amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. Míg az IRA lényegében azóta is betartja az önként vállalt tűzszünetet, szélsőségesen köztársaságpárti szakadár csoportjai számos kisebb-nagyobb terrorista akciót követtek el Észak-Írországban és Angliában. Az ír és a brit rendőrség folyamatosan nyomoz a két szakadár szervezet tagjai és a velük kapcsolatban állók ellen.
A vasárnapi letartóztatásokra közép-angliai és London környéki rendőrségi akciók nyomán került sor. Lefoglaltak több kézifegyvert is, így az őrizetbe vetteknek tiltott fegyverviselésért is felelniük kell - jelentette a BBC televízió. A hatóságok a múlt hét közepe óta különösen figyelnek a betiltott ír szervezetek tevékenységére, mert akkor terrorcselekmények miatt Írországban húsz év börtönre ítélték a Valódi IRA vezetőjét. A hét végén már megjelentek a brit sajtóban az olyan hírek, hogy a Valódi IRA új tagokat toboroz, és ezzel továbbra is veszélyt jelent a nyugalomra az ír-északír határ mindkét oldalán. (MTI)