Charles Taylor távozik Libériából

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

„Száműzetésbe kényszerülök" – fogalmazott vasárnap Charles Taylor libériai elnök az ország népéhez intézett, előre felvett televíziós beszédben, amelyben bejelentette, hogy hétfőn elhagyja Libériát. Taylor távozása után Moses Blah alelnök irányítja majd Libéria átmeneti kormányát.

Taylor saját szavai szerint a hatalomról önként mond le, de Libériát „az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi összeesküvés nyomására" kell elhagynia. Éles hangon támadta az Amerikai Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amelyek szerinte az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) szervezet lázadóit támogatják. Taylor beszédét vasárnap este – a libériai adókat megelőzve – közvetítette a CNN amerikai hírtelevízió.
A tervek szerint Taylor hétfőn 11 óra 59 perckor adja át a hatalmat alelnökének, Moses Blahnak, s Nigériába távozik, amely politikai menedékjogot ajánlott neki annak ellenére, hogy a szomszédos Sierra Leone egy különleges bírósága háborús bűncselekményekkel – a Sierra Leonéban évek óta terrorhadjáratot folytató lázadók támogatásával – vádolja. A hatalomátadás hétfői szertartásán a tervek szerint jelen lesz legalább három afrikai államfő – Joachim Chissano mozambiki elnök, az Afrikai Unió soros elnöke, John Koufour ghánai elnök, továbbá Thabo Mbeki dél-afrikai köztársasági elnök.
A LURD katonai parancsnoka figyelmeztetett, hogy csapatai támadást indítanak Taylor rezidenciája ellen, ha az exelnök a lemondást követően nem hagyja el haladéktalanul az országot. Kétséges – írta az AFP munkatársa a helyszínről –, hogy a nyugat-afrikai békeerők 776 fős alakulata, amely a fővárostól 50 kilométerre fekvő Robertsfield nemzetközi repülőtéren állomásozik, gátat tud-e vetni az erőszak Taylor távozását követő esetleges fellángolásának. Nigériában további két, összesen mintegy 1500 fős dandár áll készenlétben, libériai bevetésre várva. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) több tagállama – Benin, Ghána, Mali és Togo – mintegy 1700 emberrel egészíti ki majd ezt a haderőt, s augusztus végén várhatóan már 3250 békefenntartó teljesít majd szolgálatot Libériában.
Charles Taylor hétfői lemondása után egészen az október 2-án megrendezésre kerülő választásokig Moses Blah alelnök irányítja majd Libéria átmeneti kormányát - közölte John Kufour ghanai elnök, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) jelenlegi elnöke.
Charles Taylor 1990 óta vezeti a polgárháborútól szétszabdalt Libériát – 1997 óta hivatalosan megválasztott elnökként is – de a kormányzat az utóbbi időben az ország területének alig egyötödét ellenőrizte. Segélyszervezetek becslése szerint a libériai polgárháborúban legalább 250 ezer ember életét oltották ki a szemben álló felek. (MTI)