Izrael: egy óra alatt két öngyilkos merénylet

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy óra leforgása alatt két palesztin öngyilkos merénylő röpítette magát a levegőbe Izraelben és a Jordán nyugati partvidéken kedden reggel, és ezzel veszélybe sodorta a hetek óta tartó tűzszünetet a térségben. A merényletekre válaszul izraeli kormánykörök jelezték, hogy elhalasztják 76 palesztin fogoly szabadon bocsátását; az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin terrorcsoport elismerte, hogy emberei hajtották végre mindkét öngyilkos merényletet.

A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah-mozgalma fegyveres szárnyának mondott csoport közölte azt is, hogy mindkét merénylő Náblúszból származik. Ebben a városban egy pénteken végrehajtott izraeli akció során megöltek négy palesztint. Korábban izraeli biztonsági források közölték: a RósHájin-i merényletet Nábluszból származó Fatah-aktivisták követték el. Móse Jaalon izraeli vezérkari főnök szerint azonban ezek az aktivisták a "Fatah renegátjai".
A Jordán nyugati partvidékéhez közel elterülő Rós Hájin város bevásárlóközpontjában egy férfi közép-európai idő szerint nyolc órakor öngyilkos merényletével egy izraelit magával rántott a halálba, tíz további személy - részben súlyos - sérüléseket szenvedett.
Egy órával később egy másik palesztin helyezte működésbe robbanószerkezetét a Jordán nyugati partvidékén fekvő Ariel izraeli telep bejáratánál, amikor izraeli biztonsági erők igazoltatni akarták. Ennél a robbanásnál egy izraeli meghalt, két további megsérült.
Ezek voltak az első célzott öngyilkos merényletek Izrael ellen, amióta palesztin szélsőséges csoportok június 29-én egyoldalú, három hónapos fegyvernyugvást hirdettek meg. A Hamász a múlt héten megtorló akciót helyezett kilátásba Izrael ellen, miután izraeli katonák Náblusz városában agyonlőtték két aktivistájukat.
Válaszul a két palesztin öngyilkos merényletre, izraeli kormánykörök jelezték, hogy elhalasztják 76 palesztin fogoly szabadon bocsátását. Az akciót közép-európai idő szerint 11 órakor kellett volna megkezdeni a közel-keleti útiterv előmozdítását szolgáló gesztusként.
Az Ariel zsidó telep bejáratánál elkövetett merényletet korábban a Hamász radikális palesztin szervezet vállalta magára: egy névtelen telefonáló a szervezet fegyveres szárnya, az Ezzeddin Kasszám Brigádok nevében vállalta az akciót, és közölte a nábluszi illetőségű merénylő nevét is. Ugyanakkor a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek korábbi nyilatkozatukban Izraelre hárították a felelősséget a június 29-e óta tartó tűzszünet megsértéséért.
Avi Pazner izraeli kormányszóvivő a palesztin vezetést tette felelőssé a történtekért. A szóvivő szerint a terrorcselekmények a Palesztin Hatóság tehetetlenségét bizonyítják, és arról tanúskodnak, hogy a palesztin vezetés nem számolta fel a terrorszervezeteket. A rendőrség megállapította, hogy nincs közvetlen kapcsolat a két robbantás között, és megerősítette: mindkét merénylő a Jordán nyugati partján fekvő Nábluszból származik. "Nem ugyanaz a szervezet" áll a robbantások mögött. "Véletlenül következtek be többé-kevésbé egy időben" - jelentette ki sajtóértekezletén Harel Knafo, a nábluszi körzet (izraeli) rendőrfőnöke. A biztonsági erők mégis vizsgálják az összehangoltság lehetőségét, mert a merényletekben hasonló összetételű robbanószert használtak.
Azonnal elítélte a merényleteket a palesztin vezetés, határozottan visszautasítva a tevékenységével kapcsolatos izraeli vádakat. Jászír Abed Rabbo, a palesztin kormányzati ügyek minisztere szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök a provokáció legkülönbözőbb módszereihez folyamodik. Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági miniszter azt hangoztatta, hogy az effajta merényletek sértik a palesztin nép érdekeit, és ismételten hitet tett amellett, hogy nem engedi a tűzszünet megsértését. (MTI)