Libéria: összecsapások Taylor távozása után

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A kormányerők és a Model lázadócsoport fegyveresei Taylor távozása után újabb összecsapásokat vívtak Buchanan kikötőváros és a monroviai repülőtér közötti utakon - adta hírül a BBC. A hétfői hatalomátadás után Libéria fővárosában ugyanakkor érezhetően javult a hangulat.

Mindkét fél kölcsönösen a másikat vádolta a mostanáig nem hivatalos fegyverszünet megsértésével. A lázadók kedden délután 50 kilométerre tartózkodtak a főváros, Monrovia nemzetközi repülőterétől. A térségben a MISNA katolikus hírügynökség értesülése szerint több száz ember vándorol, akik Taylor elnök lemondása után hétfőn Buchananbe menekültek.
"Sokan örülnek annak, hogy Taylor elkotródott" - mondta Kris Torgeson, az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik munkatársnője. "Az emberek most szabadabban mozoghatnak a városban" - tette hozzá, jóllehet szórványos lövöldözéseket még hallani lehet Monroviában.
Az új elnök első hivatalában töltött napján ismételten felszólította a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert, miközben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) védnöksége alatt folytatódtak a béketárgyalások Ghánában. Az ECOWAS terve szerint októberben egy semleges, átmeneti kormány venné át a hatalmat, félreállítva a most beiktatott Blah elnököt, aki a CNN hírtelevízióban nyilatkozva George Bush amerikai elnök segítségét kérte a feszült helyzetben, és békejobb gyanánt felajánlotta az alelnöki széket a lázadók jelöltjének.
A libériai partok előtt csaknem 2300 tengerészgyalogossal a fedélzetén három amerikai hadihajó horgonyoz látótávolságban. Washingtoni értesülések szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik George Bush amerikai elnökre, hogy a Libériában dúló polgárháború mielőbbi beszüntetése érdekében rendelje el a tengerészgyalogosok partraszállását. A Fehér Ház szóvivője korábban kijelentette: az Egyesült Államok azt szeretné, hogy mindenekelőtt az ECOWAS működjön közre a béke helyreállításában, munkáját pedig ENSZ-kéksisakosok segíthetnék. Minden további lépés a libériai helyzet függvénye - fogalmazott a szóvivő.
Charles Taylor volt elnök kedden megérkezett nigériai száműzetésébe, amelyet a tengerparton fekvő Calabarban, Cross River szövetségi állam székhelyén fog tölteni. Olusegun Obasanjo nigériai elnök a háborús bűnökkel vádolt politikusnak tett befogadási ajánlatát azzal indokolta: lehetővé szeretné tenni, hogy 14 év polgárháború után végre béke legyen Libériában.
Az ENSZ által fenntartott, Sierra Leone-i rendkívüli törvényszék kedden emlékeztetett arra, hogy Taylor változatlanul háborús bűnös, akinek felelnie kell gaztetteiért. Freetownban kiadott közleményében a törvényszék Taylor távozását "fontos, de nem elégséges lépésnek" nevezte ahhoz, hogy "Nyugat-Afrikában igazságos és tartós béke alakuljon ki". A háborús és emberiesség elleni bűntettek ügyében illetékes törvényszék június 4-én emelt vádat a leköszönt libériai elnök ellen, mert Sierra Leonéban támogatta a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóit, és beavatkozott a Sierra Leone-i polgárháborúba, amely 1991 és 2002 között 200 ezer ember életét oltotta ki.
Taylor Nigériába érkezésével egyidejűleg a nigériai hadsereg szóvivője bejelentette: újabb - második - nigériai dandár indul csütörtökön Libériába, hogy a nyugat-afrikai békeerők keretében már ott lévő békefenntartókhoz csatlakozzék. Ez a dandár is 776 főből áll, mint az első, amely a libériai fővárostól, Monroviától 50 kilométerre fekvő Robertsfield nemzetközi repülőtéren állomásozik.
A segélyszervezetek már türelmetlenül várják, hogy a felkelők végre visszavonuljanak a monroviai kikötő térségéből, mert csak ezután kezdődhet meg tengeri úton a főváros lakosságának ellátása. Az amerikai Turner parancsnok a Nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMOG) vezetőivel közösen ígéreteik betartására akarják rászorítani a lázadókat, akik mostanáig folyton azt ismételgették: átengedik a kezükre került területeket, amint Charles Taylor elnök távozik az országból. (MTI)