27 sérültje van a görögországi földrengésnek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Végleges hatósági adatok szerint 27 személy sérült meg csütörtökön abban a földrengésben, amely a Görögország nyugati partjai mentén fekvő Jón-szigeteket, köztük Lefkádát és Korfut rázta meg. A földrengés a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű volt.

A sérültek között van 3 külföldi - egy cseh és két brit – turista is. A cseh állampolgár a lábán sérült meg Nidri helységben egy ház beomlásakor, a két brit sérüléseit kőomlás okozta a tengerparton. Egyik sérülés sem életveszélyes. A földmozgás nyomán a lakosság, főleg a turisták körében pánik tört ki, az AP szerint többen elhagyták a szigetet. Lefkádán több ház megrongálódott, néhány régebbi épületben súlyos károk keletkeztek. A földmozgást érezték a Lefkádához közeli Kefalónia (Kefalinía), illetve a 80 kilométernyire északra fekvő Korfu (Kérkira) szigetének lakói is.
A 22 ezer lakosú Lefkáda a Jón-szigetek egyik legnagyobbika, a szárazfölddel híd köti össze, és Korfuhoz hasonlóan népszerű üdülőhely. Görögországban, amely több nagy tektonikus törésvonalon, illetve azok mentén fekszik, gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Két kisebb, 5,4-es illetve 4,9-es rengést júniusban is jeleztek. Az utóbbi évek legpusztítóbb görögországi földmozgása 1999 szeptemberében volt: akkor az Athént megrázó rengés 143 ember halálát okozta, és mintegy 60 ezren váltak hajléktalanná. (MTI)