Veszteség az autógyártóknál az áramszünet miatt; nincs veszély a pénzügyi piacon

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szokásos nyitást ígértek péntekre a New York-i tőzsde és a Nasdaq elektronikus részvénypiac illetékesei. A tőzsdék megnyugtatták befektetőiket: semmilyen adat nem veszett el a csütörtöki kereskedésből az áramkimaradás miatt. Az észak-amerikai autóipar viszont hatalmas veszteségeket szenvedhet a példa nélküli áramszünet következtében.

A New York-i tőzsdének saját és igen korszerű áramfejlesztő rendszere van, folyamatos működtetése nem jelenthet gondot, legfeljebb az, hogy kezelő személyzete eljut-e majd munkahelyére. Az illetékesek szerint az amerikai bankrendszer és a bankok pénteki működésének sincs akadálya. A határidős kontraktusok mutatói pénteken európai idő szerint a délelőtti órákban nem mutatták jelét annak, hogy a Wall Streeten rendkívüli fejleményre számítanának a befektetők. Sőt, a technológiai részvények némi erősödését valószínűsítik, elsősorban az egyik vezető komputergyártó, a Dell jó üzleti kilátásairól szóló jelentése hatására.
A csütörtöki áramszünet ellenben jókora veszteségeket okoz az Észak-Amerika közepén, Detroitban székelő autóipari társaságoknak. "Az érintett területek mindegyikén vannak gyáraink, egyelőre a kárfelmérés folyik" - mondta a Reuters hírügynökségnek a General Motors szóvivője. A Ford Motor szóvivője szerint a társaság Észak-Amerikában levő 44 üzeme közül 23 állt le az áramszünet következtében. A Chryslernél a 13 észak-amerikai összeszerelő üzemből kilencet érintett az áramszolgáltatás megszűnése, néhány gyárat elővigyázatosságból állítottak le. Az autógyárak termeléskiesése várhatóan nem okoz hiányt a kiskereskedőknél: mindhárom gyár több mint kéthavi készletállománnyal rendelkezik saját telepein és a kereskedőknél kész autókból. Az áramszünet okozta leállás azonban a bevételekre azonnali hatással lehet, ugyanis a kieső termelést csak költséges túlórákkal lehet csak pótolni. (MTI)