Kiszabadultak a Szaharában elrabolt európai turisták

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hat hónapig tartó megpróbáltatás után véget ért a Szaharában eltűnt európai turisták kálváriája: a fundamentalista iszlámisták által elrabolt nyugat-európai turisták szabadok. Értesülések szerint Németország 5 millió eurós váltságdíjat fizetett az emberrablóknak, de ezt Berlin tagadja.

Amadou Toumani Touré, Mali elnöke hétfőn közölte a német különstáb vezetőjével, Jürgen Chrobog államtitkárral, hogy a 14 túsz - 9 német, 4 svájci, egy holland – szabad. Az ARD televízió információja szerint a kiszabadult túszok még mindig Mali északi részén, Tesszalitban vannak, s kedden szállítják őket Gaón keresztül a fővárosba, Bamakóba, ahol a német hadsereg, a Bundeswehr légibusza vár rájuk. Az ARD szerint a mali elnök is el akar búcsúzni tőlük, mielőtt visszaindulnának Európába.
A televíziós állomás úgy tudja, hogy 5 millió euró váltságdíjat fizettek az emberrablóknak - általános vélekedés szerint fundamentalista iszlámistáknak -, de Németország tagadja, hogy akár csak egy eurócent is származott volna tőle, mert a hivatalos álláspont szerint a német állam nem zsarolható. Kommentátorok azonban egybehangzóan úgy vélekednek, hogy ha most ténylegesen a mali kormányzat fizetett is, később a pénzt megkapja Berlintől, például fejlesztési segély formájában.
Tavasszal tűnt el több szakaszban 32 európai turista a Szahara algériai részén. Közülük 17-et május közepén kiszabadítottak, míg az emberrablók a megmaradt 15 emberrel átvonultak Maliba. Június végén a nagy hőségben életét vesztette az egyik túsz, Michaela Spitzer. (MTI)