Halálos tévedés Irakban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Vasárnap délután amerikai katonák lelőtték a Reuters hírügynökség operatőrét, Mazen Danát. A nemzetközi újságíró-szervezetek hevesen tiltakoznak és vizsgálatot követelnek, az amerikai katonai vezetők tévedést emlegetnek. Irakban mindennaposak a lövöldözések, támadások, robbantások; vajon mentség lehet-e mindez egy ilyen tévedésre?

A palesztín származású Mazen Dana stábjával annál a Bagdad nyugati részén található Abu Garib börtönnél forgatott, amelyet előző éjjel támadás ért. Mint azt az amerikai hadsereg szóvivője elmondta, egy harckocsi személyzete az operatőr kameráját vállról indítható rakétának látta, ezért tüzelt. Ennek ellentmond Dana hangmérnökének, al-Siukinak a nyilatkozata, miszerint a stáb a helyszínen tartozkodó katonai parancsnoktól engedélyt kért és kapott a forgatásra, vagyis a katonák tudtak a helyszínen lévő újságírókról. "Miután befejeztük a filmezést, elindultunk az autó felé, amikor megérkezett egy katonai konvoj, amelyet egy tank vezetett - mondta al-Siuki. Mazen ellépett az autótól, és filmezni kezdett. Tisztán láthatóak voltunk." Ekkor nyitottak rájuk tüzet az amerikai katonák 30-40 méter távolságból.
Amikor a hangmérnök a sérült Mazen segítségére akart sietni, a harckocsi személyzetének egyik tagja kiszállt, és - továbbra is fegyvert szegezve - közeledett a forgatócsoporthoz. Az incidens fényes nappal történt, tiszta időben, nyílt terepen - mondták el a helyszínen tartózkodó fél tucat újságíró közül többen.
Mazen Dana tapasztalt újságíró volt, többször megfordult a világ legforróbb helyein. Egykori kollégái szerint a 43 éves operatőr leginkább szülővárosában, Hebronban dolgozott, ahol általános tisztelet övezte. Gyakran került életveszélyes helyzetekbe, többször is megsebesült. Munkájáért 2001-ben megkapta a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) különdíját, a Nemzetközi Sajtószabadság díjat.
A világ úságírói megdöbbenéssel fogadták Dana halálhírét. Tom Glocer, a Reuters vezérigazgatója és a CPJ teljes körű vizsgálatot követel. Az iraki háborúban eddig 17 újságíró halt meg, s Danán kívül egy másik Reuters-operatőr, Tarasz Procjuk is áldozatul esett, amikor egy amerikai tank támadást intézett a bagdadi Palestine Hotel ellen, ahol több újságíró is lakott.
A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) főtitkára, Robert Menard azzal vádolta meg az amerikai katonai vezetést, hogy nem hajlandó kivizsgálni az újságírókat korábban ért atrocitásokat. "Az amerikai hadsereg nem csupán számos melléfogást követett el, de mindmáig nem folytatott olyan nyomozást, amely kiérdemelte volna ezt a titulust"- mondta. Johann Fritz, a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) igazgatója ugyancsak az amerikai védelmi miniszternek írt levelében "a lehető legszigorúbb szavakkal" ítélte el az operatőr lelövését. "Ez a sajnálatos esemény arról tanúskodik, hogy a szövetséges erők bevetési szabályai szerint előbb lőni kell, csak aztán kérdezni" - áll a levélben.
Irakban egyébként mindennaposak az amerikai katonák és a civil célpontok elleni támadások. Az Abu Garib-i börtönt - ahol Dana meghalt - szombaton nem sokkal éjfél előtt ismeretlenek lőtték ágyúval. A megbuktatott rendszerben itt tartották a politikai foglyokat, rendkívül rossz körülmények között, s nem voltak ritkák a kínzások, kivégzések sem. Jelenleg azokat a személyeket őrzik itt, akiket azzal vádolnak, hogy részt vesznek a lázadásban, vagy pedig az előző rendszer hívei.
A The New York Times szerint a legutóbbi támadások és szabotázsakciók sorozata arra utal, hogy a megbukott Szaddám-rezsimhez hű lázadók új taktikát választottak az ellenállásra. Az ideiglenes iraki kormányzóbizottság tagja, Samir Sakir Mahmud Szumaidi a lap szerint érthetetlennek tartja a lázadók tevékenységét, mivel akcióikkal csak meghosszabbítják az amerikai jelenlétet.
Vasárnap hajnalban a bagdadi vízellátó rendszert érte támadás. A bombarobbanás után két méter átmérőjű vízsugár árasztotta el környező utcákat a Bagdad északi részén található Adhamia városrészben. A város nagy része víz nélkül maradt.
Az Irak északi részén, Moszulnál történt szabotázsakcióban pedig egy Törökország felé tartó kőolajvezetéket repítettek a levegőbe. Bagdadban dolgozó illetékesek kiszivárogtatták, hogy nem sokkal korábban írtak alá egy szerződést, amely szerint 6500 biztonsági embert vesznek fel az iraki olajberendezések őrzésére. A kőolajvezeték javítása közel két hetet vehet igénybe. A szabotázsakciók miatt az ország vesztesége napi 7 millió dollár.
Szombaton Bászra közelében meghalt az első dán katona. Egységével éppen őrjáraton volt, amikor irakiak egy csoportja - akik elektromos kábelt akartak lopni - tüzet nyitott. Az esetet egyelőre vizsgálják, mert elképzelhető, hogy a katona halálát egy tiszttársa okozta - írta a The New York Times.