Arafat tűzszünetre szólította fel a palesztin szélsőségeseket

Utolsó frissítés:

Jasszer Arafat palesztin elnök felszólította a szélsőséges palesztin csoportokat, hogy állítsák helyre egyoldalúan meghirdetett tűzszünetüket Izraellel vívott harcukban. A tűzszünetet ezek a szervezetek a múlt héten hivatalosan felmondták, miután Izrael meggyilkolt egy magas rangú Hamász-vezetőt.

"Jasszer Arafat elnök felszólítja a palesztin csoportokat, hogy ismételjék meg, hogy elkötelezik magukat a tűzszünet iránt. Ezzel esélyt adhatnak az útiterv néven ismert nemzetközi békeerőfeszítések megvalósításának" - áll a palesztin vezető nyilatkozatában.
Arafat, akire Washington nyomást gyakorol a fegyveres csoportok megfékezése érdekében, szerdán kijelentette, hogy kész lecsapni az öngyilkos merényletekben számos izraeli életét kioltó fegyveres csoportokra, ha Izrael véget vet az ellenük végrehajtott rakétatámadásoknak. Arafat ugyanakkor közölte: nem kockáztat palesztin polgárháborút.
Abdel Aziz al-Rantiszi, a radikális Hamász mozgalom egyik vezetője szerdán veszélyesnek nevezte, hogy Arafat kész akcióba lépni a militáns csoportok ellen, mondván, hogy az ilyen kijelentésekkel Izrael malmára hajtja a vizet.
A palesztin fegyveres csoportok a múlt héten mondták fel a június 29-én egyoldalúan életbe léptetett fegyverszünetet, mivel egy 21 halálos áldozattal járó jeruzsálemi öngyilkos merénylet után Izrael megölt egy magas rangú Hamász-vezetőt. (MTI)