Franciaország: hatalmas erdőtüzek, három tűzoltó meghalt

Utolsó frissítés:

Három francia tűzoltó életét vesztette hétfő este a Maures hegység egyik erdejében, miután kocsijuk a lángok gyűrűjébe került. Idén szeptemberig 54 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak ki Franciaországban az erdőtüzek, 15 éve ez a legsúlyosabb veszteségmérleg.

A jármű vezetőfülkéjében rekedt tűzoltók, egy hivatásos és két önkéntes, elevenen elégtek a délkelet-franciaországi Cogolin település közelében. Egy másik tűzoltókocsinak viszont sikerült kitörnie a lánggyűrűből, s a rajta lévők megmenekültek. Hétfő éjfélig mintegy négyezer hektárnyi erdő vált a tűz martalékává a Cote d'Azur közelében lévő középhegységben. Mintegy ezer tűzoltó birkózott lángokkal, amelyeket a misztrál szélrohamai újra meg újra felszítottak. Júliusban csaknem húszezer hektár égett le a hegységben, ahol évtizedek óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek. Július 28-án négy ember, köztük három turista lelte halálát, a tűz elől menekülve.
Eddig 232 tűzeset ügyében zárult le a vizsgálat, ezek nyomán 88 személyt állítottak elő, közülük 34 fiatalkorút. A francia belügyminiszter összesítése szerint az oltásban részt vevő vízbombázó repülőgépek idén nyáron 11 ezer órát töltöttek a levegőben, kétszer annyit, mint a tavalyi idényben, és 40 százalékkal többet, mint a katasztrofális erdőtüzek évében, 1980-ban. A hét végén Észak-Korzikán és a dél-franciaországi Var megyében újabb erdőtüzek lobbantak fel, a két körzetben együtt kilencezer hektár nagyságú területen harapóztak el a lángok. A legfrissebb mérleg szerint 18 ember szenvedett égési sérüléseket, illetve füstmérgezést. Az oltásba több mint ezer tűzoltó, tíz vízbombázó repülőgép és mentőhelikopterek is bekapcsolódtak. (MTI)