Abbász tárgyalni akar a szélsőségesekkel

Utolsó frissítés:

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök a törvényhozás csütörtöki ülésén kijelentette, nem kíván leszámolni a palesztin szélsőségesekkel, hanem folytatni kívánja velük a párbeszédet. Felszólította a képviselőket: vagy támogassák őt, vagy - mint fogalmazott - küldjék haza.

Abbász a Palesztin Törvényhozási Tanács rámalláhi ülésén Izraelt vádolta a békefolyamat válságáért, a június végén bejelentett tűzszünet összeomlásért. A miniszterelnök felszólította Washingtont: változtassa meg viszonyát Jasszer Arafat palesztin elnökkel, aki - mint fogalmazott - a palesztin nép törvényesen megválasztott, törvényes vezetője. Sürgette az Arafat körüli problémák rendezését, miközben elismerte, hogy vannak gondok a kormányon belül, illetve a kormány és az elnökség között. Abbász kizárta, hogy erőt alkalmazzon a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetekkel szemben. "Nem rendőri eszközökkel kíván élni, hanem tárgyalni akar - tette hozzá.
Noha a várakozások alapján úgy tűnt, bizalmi szavazás lesz, az AP értesülése szerint Abbász személyéről legalább egy hétig nem szavaznak a palesztin honatyák. Nyolcvanhárom képviselő közül tizennyolc petíciót írt arról, hogy tartsák meg a bizalmi szavazást. Ahmed Korei parlamenti elnök viszont ellenezte ezt és úgy foglalt állást, hogy ne vonják be a törvényhozást az Arafat és Abbász közötti személyi konfliktusba.
Korábban palesztin fegyveresek tüzet nyitottak izraeliek egy csoportjára, és közülük egyet megöltek a ciszjordániai Dzsenín közelében. A csütörtök hajnali incidens során a támadók súlyosanmegsebesítették áldozatukat, aki később belehalt sebeibe. Mint az AFP francia hírügynökség jelentette, már a lövöldözés előtt az izraeli hadsereg kijárási tilalmat rendelt el Dzsenínben.
Szerdán izraeli harci gépek zúgtak át Libanon déli része fölött, a Hezbollah radikális síita szervezet térségben állomásozó erői pedig működésbe léptették légvédelmüket. Kevéssel később egy izraeli légitámadás megsemmisítette a Hezbollah egyik légvédelmi lövegét Tírusz (Szúr) város közelében. (MTI)