Rau nem indul másodszor harcba a német elnöki posztért

Utolsó frissítés:

Johannes Rau német államfő életkorára és hosszú politikai pályafutására hivatkozva úgy döntött, nem indul másodszor harcba az elnöki posztért. Politikai elemzők szerint a következő államfő az ellenzék soraiból kerül ki.

Johannes Rau a bejelentés alkalmából összehívott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy jövő nyártól kezdve nem kell hivatali kötöttségek szorításában élnie.
A 73 éves politikus a szövetségi köztársaság történetében a második szociáldemokrata elnök, ám a politikai elemzők szerint a következő, kilencedik államfő az ellenzék soraiból kerül majd ki. Az új köztársasági elnököt 2004. május 23-án választja meg öt évre a német szövetségi közgyűlés (a Bundesversammlung), amelynek jelenleg 1206 tagja van, s amelyben a legutóbbi számítások szerint az ellenzéki pártok (CSU, CDU, FDP) képviselői vannak többségben.
Gerhard Schröder kancellár a bejelentésre reagálva pozitívan értékelte az államfő munkáját. Véleménye szerint Johannes Rau rendkívül sikeresen látta el hivatalát, minden német állampolgárért felelősséget érzett, "összekötötte, s nem megosztotta az embereket". (MTI)