Izraeli válasz a keddi merényletekre

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Izrael szerda hajnalban - válaszul az előző napi öngyilkos merényletekre - támadást intézett a Hamasz egyik vezetője, Mahmúd Zahar ellen, aki azonban azt sérülésekkel megúszta. Izraelben újabb öngyilkos merényletekre számítanak, teljes a riadókészültség.

A palesztin biztonsági szolgálat közlése szerint legkevesebb három személy vesztette életét abban a gázai támadásban, melyet izraeli erők intéztek szerda reggel a Hamász szélsőséges szervezet egyik vezetőjének, Mahmúd Zaharnak a háza ellen. Más híradások szerint Zahar fia és testőre halt meg az izraeli légicsapásban. Szemtanúk azt állítják, hogy szerda hajnalban egy izraeli F-16-os katonai repülőgép bombája vette célba a terrorista vezető házát. A támadásban Zahar csupán megsérült.
A légicsapást egy nappal azután hajtották végre, hogy - feltehetőleg a Hamász katonai szárnya által küldött - öngyilkos robbantók két merénylettel összesen 14 izraeli halálát okozták Tel-Aviv külvárosában egy katonákkal teli buszmegállóban, illetve egy népszerű jeruzsálemi kávézónál. A Hamász nem vállalta ugyan magára egyértelműen a két merényletet, de példátlan bosszúhadjárattal fenyegetőzik, miután Izrael a hét végén sikertelen kísérletet tett számos Hamász-vezető, köztük az alapító Ahmed Jaszin sejk megölésére egy légicsapással.
Az izraeli hatóságok értesülése szerint több tucat palesztin merénylet előkészítése folyik, a rendvédelmi szervek ezért teljes riadókészültségben vannak, a forgalmasabb helyeken a járőrosztagokat megerősítették, a Gázai-övezet és Ciszjordánia zárlatát szigorították. A rendkívüli helyzetre való tekintettel Ariel Saron izraeli miniszterelnök megszakítja indiai látogatását.
A Palesztin Hatóság elítélte a szerdai izraeli támadást Zahar háza ellen. "Elítéljük e bűncselekményt, amely csak az erőszak további fokozódásához vezethet" - mondta Rámalláhban újságíróknak Jászir Abed Rabbo palesztin miniszter. (MTI)