Szaúd-Arábia védelmi célból atomfegyvert szeretne

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi székhelyéről származó információ szerint Szaúd-Arábia atomfegyverhez szeretne jutni, hogy megvédje magát a Közel-Keleten uralkodó bizonytalan helyzetben.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi székhelyéről származó információ szerint Szaúd-Arábia legfelsőbb vezetése atomfegyver beszerzését fontolgatja, melyet a Közel-Keleti helyzet bizonytalanságával indokol. Az atomfegyver beszerzését saját önvédelmi célra történő vásárlással vagy valamely atomhatalommal kötendő szövetséggel képzelik, illetve felmerült egy esetleges regionális egyezmény megkötése is arról, hogy a Közel-Kelet atomfegyvermentes övezetté váljon.
A brit The Guardian csütörtökön megjelent száma azt írja, hogy az amerikai kormány szerint Szaúd-Arábia elegendőnek találja az Egyesült Államok nukleáris elhárító rendszere által nyújtott védelmet. A két ország kapcsolata azonban 2001. szeptember 11-ei merényleteket követően megromlott, ami a rijádi vezetést más megoldások keresésére késztette. (MTI)