Amerikai-izraeli megegyezés a "biztonsági kerítésről"

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Lapértesülések szerint Ariel Saron izraeli kormányfő küldöttei kompromisszumra jutottak az amerikai féllel a Ciszjordánia határán építendő "biztonsági kerítés" nyomvonaláról.

Lapjelentések szerint a nyomvonal Ariel zsidó települést körbefogó részén lesz egy olyan szakasz, amely 20 kilométerre benyúlik a Jordán nyugati partvidékére. Az AFP hírügynökség szerint ebben Dov Veiszglasz, Saron kormányfő kabinetfőnöke és Ámósz Jaron, a védelmi miniszter főigazgatója állapodott meg Condoleezza Rice-szal, George Bush elnök biztonsági főtanácsadójával.
Az izraeli kormány keményvonalas szárnya azt követeli, hogy az öngyilkos palesztin merénylők behatolásának megakadályozását célzó védelmi létesítmény vegye körül Ariel települést. George Bush amerikai elnök nyilvánosan tanújelét adta a terv miatti elégedetlenségének, amiatt aggódva, hogy nehezíti majd a palesztin állam határairól folytatandó jövőbeli tárgyalásokat.
Az izraeli lapok szerint az amerikai fél elfogadta azt az izraeli álláspontot, amely szerint a "biztonsági kerítés" nem politikai kérdés, és nem rögzíti az államhatár vonalát. A lapok úgy tudják, hogy a Bush-kormányzat - korábbi figyelmeztetésével ellentétben - nem csökkenti a 9 milliárd dolláros kedvezményes bankkölcsönökhöz Izraelnek nyújtott amerikai kormánygaranciát. Izrael július végén fejezte be a "biztonsági kerítés" 140 kilométer hosszú szakaszának építését. (MTI)