A Hamász nem teszi le a fegyvert

Utolsó frissítés:

A Hamász nem teszi le a fegyvert, nem egyezik bele a tűzszünetbe, és nem sorakozik föl az új palesztin miniszterelnök mögé - közölte Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetője. Szerinte "nincs értelme békéről beszélni".

Ahmed Jaszin, aki más Hamász-vezetőkkel együtt az izraeli hadsereg célzott likvidálásainak célpontja, szeptember 6-án túlélt egy ellene irányuló izraeli rakéta támadást, és azóta csak egy alkalommal hagyta el otthonát. Az általa tartott sajtóértekezlet helyszínének megválasztása a Hamász vezetőinek saját biztonságuk miatti aggodalmát tükrözi: Jaszin sejk ugyanis a sajtó képviselőit egy mecsetbe kérette, feltételezve, hogy ott Izrael - a vallási érzékenységekre való tekintettel - nem indít ellene akciót.
"A Hamász nem fegyverzi le magát önként, hiszen a palesztinoknál lévő fegyverek azt a célt szolgálják, hogy megvédjék magukat és népüket. Ezeket senki sem veheti el tőlük. A fegyverek beszolgáltatása azt jelentené, hogy megadjuk magunkat, és elveszítjük a harcot" - mondta a Hamász vezetője. "A fegyverek letételéről csak földjeink felszabadítása után vagyunk hajlandók beszélni. Békéről beszélni pedig nincs értelme, hiszen az ellenség folytatja agresszióját, a gyilkosságokat és települések létesítését" – tette hozzá. (MTI)