Békemegállapodás Burundiban

Utolsó frissítés:

A polgárháborútól szenvedő közép-afrikai Burundiban a szembenálló felek megállapodtak a tíz év óta tartó polgárháború békés rendezésében. A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában szerdán aláírt egyezmény szerint átmeneti kormány fogja egyengetni az utat a választásokig.

A megállapodást a központi kormány és a legfontosabb lázadószervezetek megbízottai látták el kézjegyükkel. Pierre Nkurunziza, a Fegyveres Erők a Demokrácia Védelmére (FDD) lázadószervezet vezére hétfőn tárgyalt Domitien Ndayizeye burundi elnökkel, s már akkor közölte, hogy a vitás biztonsági kérdésekben sikerült áttörést elérni. Az FDD az ország hadseregében és kormányában kulcspozíciókat követelt, és ezeket jórészt meg is kapta - jelenti a dpa német hírügynökség. Az egyezség értelmében a lázadók alakulatait betagolják az átalakított hadseregbe.
Thabo Mbeki dél-afrikai elnök az egész afrikai földrész számára követendő példaként méltatta a megállapodást, és biztosította Burundit afelől, hogy a pretoriai kormány segítséget nyújt az egyezmény megvalósításában. Mbeki, akinek szavai az SAFM dél-afrikai állami rádióban hangzottak el, közvetített a burundi polgárháborús ellenfelek közötti tárgyalásokon.
Az FDD és a kormány már 2002 decemberében megállapodott tűzszünetben, de ezt nem sokkal később újra meg újra megszegték. Az 1993-ban kirobbant fegyveres viszály áldozatainak számát 300 ezerre becsülik. A polgárháborút a burundi hutu többség alakulatai vívták a tuszi kisebbség által uralt hadsereg katonáival. (MTI)