Sikeresen földet ért az első kínai űrhajós

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Csütörtök hajnalban ért földet Belső-Mongóliában az embert szállító első kínai űrhajó, a Szencsou-5, Jang Li-vej tajkonauta pedig épen és egészségesen szállt ki az űrkabinból. A tervek szerint Kína újabb embert küld az űrbe egy-két éven belül.

A Sencsou-5 tizennégyszer kerülte meg a Földet, mielőtt csütörtök hajnalban - közel 21 órás repülés után - földet ért Belső-Mongóliában, Pekingtől mintegy 350 kilométerre északnyugatra. Az embert szállító első kínai űrhajó repülése sikeres volt - közölték a pekingi földi irányítóközpont vezetői az Új Kína hírügynökség jelentése szerint. A Sencsou-5 űreszközt szerdán indították a Góbi-sivatagban található Csiucsüan űrrepülőtérről Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával. Az űrhajó mintegy 10 perccel a start után állt Föld körüli pályára.
A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett - a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után - amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe. A visszatérés pillanatában Ven Csia-pao kormányfő a kommunista párt központi bizottsága, a kormány és a központi katonai bizottság nevében gratulált az űrhajósnak sikeres földet érése alkalmából. A kínai televízióban látható volt az űrhajós, amint segítség nélkül szállt ki az űrkabinból, s mongol nők a helyi hagyományoknak megfelelően fehér sállal övezték a nyakát. Jang Li-vejt ezután egy székre ültették kínai újságírók gyűrűjében, akiket rövid integetéssel üdvözölt. Hu Csin-tao államfő, aki maga is jelen volt az űrhajó szerdai indításánál, "a haza dicső pillanatának" nevezte az embert szállító első kínai űrhajó sikeres felbocsátását.
Egy-két éven belül Kína ismét embert szándékszik a világűrbe küldeni - jelentette ki csütörtökön egy pekingi sajtóértekezleten Hszie Ming-pao, a kínai űrprogramért felelős hivatal igazgatója. Csang Csing-vej, a program egy másik vezetője leszögezte, hogy a Sencsou-5 útja csak az első lépés volt. "Olyan technológiákat kell kidolgoznunk, amelyek lehetővé teszik, hogy egy űrhajó össze tudjon kapcsolódni egy orbitális pályán keringő egységgel" - mondta az illetékes. Csang még megjegyezte, hogy újabb hordozórakéta kifejlesztését is tervezik. Csi Fa-zsen, a Sencsou űrhajók egyik konstruktőre pedig űrállomás megépítéséről beszélt, sőt hozzáfűzte, hogy talán egy napon a kínai átlagemberek is honi gyártású űreszközökkel utazhatnak majd a kozmoszba. (MTI)