Több mint 100 amerikai katona esett el Irakban május óta

Utolsó frissítés:

Pénteken négy amerikai katona vesztette éltetét Bagdad és a lengyel irányítású iraki övezetben, ezzel 101-re nőtt azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik azóta estek el ellenséges akcióban, hogy május elsején Washingtonban bejelentették: a főbb harcok véget értek Irakban.

Pokolgép robbanása következtében vesztette életét egy amerikai katonai rendész pénteken Bagdad térségében - közölték amerikai katonai források. A délelőtt végrehajtott merényletben a Reuters hírügynökség jelentése szerint az amerikai erők két tagja megsérült. Az újabb halálesettel Iraki lengyel források az események két lehetséges változatáról számoltak be. Az első szerint az amerikaiakat még éjfél előtt egy rutinjárőrözés közben kelepcébe csalták. A második változat szerint a járőr megpróbált elfogni egy helyi vezetőt, aki részt vett a keddi kerbelai összetűzésekben, lövöldözés tört ki, amelynek következtében három amerikai katona és két iraki rendőr életét vesztette.
Ugyancsak pénteken három amerikai katona és két iraki rendőr halt meg abban az összecsapásban, amely a lengyel irányítású iraki övezetben, a síiták szent városában, Kerbelában tört ki péntekre virradóra koalíciós erők és irakiak között. A nemzetközi hadosztály egyik meg nem nevezett magas rangú tisztje azt mondta , hogy a Kerbelában állomásozó lengyel katonák nem vettek részt a tűzharcban, és nem szenvedtek semmilyen veszteséget. Egy másik forrás szerint péntek reggel helikopterrel Kerbelába repült Andrzej Tyszkiewicz tábornok, a többnemzetiségű hadosztály lengyel parancsnoka. (MTI)