Vádat emeltek négy szerb tábornok ellen Hágában

Utolsó frissítés:

Négy szerb tábornok - köztük egy hivatalban lévő szerb belügyminiszter-helyettes - ellen emelt vádat koszovói háborús bűnök miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A vádlottak – egy kivétellel – Belgrádban tartózkodnak.

A testület Sreten Lukic jelenlegi szerb belügyminiszter-helyettest, Nebojsa Pavkovicot, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét, Vladimir Lazarevic tábornokot, a pristinai hadtest egykori parancsnokát és Vlastimir Djordjevic volt rendőrparancsnokot helyezte vád alá, közölte Jim Landale, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborúsbűnöket vizsgáló testület szóvivője közölte:.
Az NT azzal vádolja a négy tábornokot, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, valamint megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat a szakadár koszovói albán fegyveresek és a jugoszláviai fegyveres erők közötti 1998-99-es fegyveres konfliktus idején a - többségében albánok lakta - dél-szerbiai Koszovó tartományban. A törvényszék szerint a tábornokok olyan cselekményekben vettek részt, amelyek eredményeként a koszovói albán lakosság nagy részét elűzték otthonából, hogy fenntartsák a tartomány feletti szerb ellenőrzést.
A tábornokokat parancsnoki felelősségük alapján öt-öt vádpontban tartja vétkesnek a törvényszék. Pavkovicot nem jugoszláv vezérkari főnöki tisztsége idején végzett tevékenysége miatt, hanem azért kívánja felelősségre vonni az NT, mert a koszovói fegyveres konfliktus 1998-as kirobbanása idején a volt jugoszláv hadsereg pristinai hadtestének parancsnoka volt. A NATO 1999 márciusában kezdett jugoszláviai katonai beavatkozása idején a tábornokot a Koszovó védelméért is felelős jugoszláv 3. hadsereg parancsnokává léptették elő. (Vezérkari főnöki beosztását csak 2000-ben kapta meg.) Utódjául Lazarevic tábornokot nevezték ki a pristinai hadtest élére.
Sreten Lukic jelenlegi szerb belügyminiszter-helyettes, a szerb rendőrség közbiztonsági szolgálatának parancsnoka a fegyveres konfliktus idején Koszovó rendőrparancsnoka volt; a rendőrség közbiztonsági szolgálatának élére csak 2001 januárjában - Szlobodán Milosevics volt jugoszláv elnök hatalmának megdöntését követően - nevezték ki. Ez utóbbi tisztséget addig Vlastimir Djordjevic töltötte be.
Pavkovic, Lazarevic és Lukic jelenleg Belgrádban tartózkodik, Djordjevic viszont másfél éve eltűnt. (MTI)