Moszkvai túszdráma: Norvégia nem volt hajlandó közvetíteni

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Norvégia szerdán elismerte, hogy a moszkvai Dubrovka-színházban egy évvel ezelőtt történt túszdráma idején elutasította a csecsen lázadók azon kérését, hogy közvetítsen a helyzet megoldása érdekében.

Oslo segítségét egy olyan csecsen lázadó kérte, aki telefonkapcsolatban állt a színházba behatoló lázadókkal. A csecsenek 800 embert - közöttük 75 külföldit - ejtettek túszul, akik közül 129 halt meg az orosz erők támadásában, illetve életét vesztette 41 lázadó is. Karsten Klepsvik, a norvég külügyminisztérium szóvivője szerdán elmondta: az adott körülmények között kizárt volt, hogy Norvégia közvetítsen.
Ingvald Godal, a csecseneket támogató norvégiai szervezet vezetője bírálja Oslót az elutasítás miatt. "Elméletileg békésen is végződhetett volna a túszdráma. Legalább megpróbálhatták volna" - mondta.
Norvégia közvetített már Izrael és a palesztinok között is, aminek eredménye lett az azóta kudarcba fulladt 1993-as oslói megállapodás. A skandináv ország jelenleg a Srí Lanka-i kormány és a tamil lázadók között közvetít. (MTI)