Belgium BT-tagságért lobbizik

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Belgium nagyszabású lobbizásba kezd azért, hogy megszerezze egyes afrikai és amerikai államok támogatását az ország ENSZ BT-tagságához. A belga külügyminiszter még a héten Szenegálba és Mauritániába, november elején pedig Jamaicába és Costa Ricába látogat.

Az idén nyáron megalakult új belga vezetés az ország BT-tagságának megszerzését tűzte ki egyik legfőbb külpolitikai céljaként A kormány a jelek szerint abból indul ki, hogy minél előbb meg kell kezdeni a támogatók összegyűjtését: a kormányzat ugyanis a 2007-2008-as időszakot célozta meg a tagság dátumaként, s az erről döntő szavazást 2006-ban tartják. Ennek érdekében Louis Michel belga külügyminiszter még a héten Szenegálba és Mauritániába, november elején pedig Jamaicába és Costa Ricába látogat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó és 10 nem állandó tagja van: Brüsszel ez utóbbi helyek egyikére nyújthatja be igényét. A nem állandó tagokat két évre választják.
Belgium idén tavasszal az Egyesült Államok iraki háborúját ellenző tábor egyik vezéralakjának számított. Részben ezért, részben pedig a belgiumi bíróságok egyetemes illetékességét kimondó (azóta módosított) törvény miatt, ami perek indítását tette volna lehetővé a legfőbb amerikai vezetők ellen, a kapcsolatok tavasszal rendkívül feszültté váltak Washington és Brüsszel között. A válság azóta némileg enyhült, de azért a legtöbb szakértő úgy látja: az Egyesült Államok aligha állna ki teljes szívvel Belgium BT-tagsága mellett. Nyilván ezt is számításba vette a brüsszeli kormányzat, amikor jóval a döntés előtt megkezdte a lobbizást a többi támogató összegyűjtéséért. (MTI)