Amerikai üzletember került a Jukosz élére

Utolsó frissítés:

Szemjon Kukesz orosz származású amerikai üzletembert nevezték ki azonnali hatállyal a Jukosz orosz olajtársaság tegnap lemondott vezérigazgatója, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij utódjául. Kukesz szerint a sajtó túldramatizálja a Jukosz-ügyet.

Kukesz tagja volt eddig a Jukosz igazgató tanácsának, korábban a Tyumen Oil orosz olajtársaság elnökeként dolgozott. A Jukosz tanácsa Steven Theede-t nevezte ki a Jukosz-Moscow élére, ez a fiókvállalat felelős a vállalatóriás legtöbb igazgatási feladatának végrehajtásáért. Bruce Misamore maradt a vállalat pénzügyi vezetője.
Mihail Hodorkovszkij, az orosz kőolaj-óriásvállalat eddigi, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő vezetője kizárólag a Jukosz jótékonysági alapja élén kíván megmaradni. A Financial Times című brit üzleti napilap szerint Kukesznek nagy előnye, hogy amerikai állampolgár, mivel így az orosz ügyészségnek nehezebb lenne eljárnia vele szemben.
Szemjon Kukesz szerint a sajtó túldramatizálja a Jukosz-ügyet. Mint mondta, az olajvállalat vezetésének eddigi stratégiájában nem lesz változás. Az 1946-ban Oroszországban született és 1977-ben az Egyesült Államokba kivándorolt Kukesz szerint a gondok meg fognak oldódni, és a Jukosz még erősebb lesz. Úgy értékelte, hogy a jelenlegi "felhajtás" 3-4 hónap alatt megszűnik, és az olajvállalat is visszazökken a megszokott kerékvágásba. Mint fogalmazott, senki nem fogja elvenni a cég működési engedélyét, nem lesz forradalom Oroszországban. A piac megnyugtatása érdekében azt is hozzátette, hogy növelni kívánják az olajkitermelési mutatókat, új technológiákat vezetnek be. Azt mondta, hogy Hodorkovszkij távozásával a vállalat működése cseppet sem szenvedett kárt, újabb piacok meghódítása a cél.