Oroszország mégis részt venne Irak újjáépítésében

Utolsó frissítés:

Az iraki vezetőséggel kíván megállapodni Oroszország az újjáépítésben való részvételéről, és egyelőre nem hajlik az iraki adósságállomány csökkentésére.

Igor Ivanov külügyminiszter szerdán Buenos Airesben kifejezte meggyőződését, hogy az orosz vállalatok részt vesznek az iraki újjáépítésben, és hozzátette: az iraki ideiglenes kormányzótanács megerősítette érdekeltségét a megkezdett orosz projektumok folytatásában. Ivanov egyben szorgalmazta az iraki ideiglenes vezetőség bázisának és nemzetközi elismerésének kiszélesítését.



Orosz cégek számos máig érvényes üzleti megállapodást kötöttek Irakban a megdöntött Szaddám Huszein rendszere alatt, beleértve olajmezők kiaknázását és különböző áruszállításokat a kőolajat élelmiszerért program keretében. Irak összesen mintegy nyolcmilliárd dollárral tartozik Oroszországnak főleg a bukott rendszernek szállított fegyverekért.



Csütörtökön Moszkvába várták James Baker amerikai különmegbízottat, akinek két célja van: rávenni a Kremlt Irak Oroszországgal szembeni kormányadósságának csökkentésére, és lecsillapítani az iraki újjáépítésben való orosz, német és francia részvételt korlátozó amerikai döntés által kiváltott feszültségeket.



A Pentagon minapi döntése szerint azoknak az országoknak a cégei, amelyek ellenezték az iraki háborút, fővállalkozóként nem pályázhatnak az amerikai büdzséből pénzelt iraki újjáépítési megrendelésekre. Orosz miniszterek azt mondták, hogy az iraki adósság problémáját a (kormányhitelezőket tömörítő) Párizsi Klub keretében kell rendezni, de egyben értésre adták: húzódoznak az adósság jelentős könnyítésétől. (MTI)