Reformerek vesszőfutása – most Szlovákiában

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Bajban van a szlovák kormány; nagyszabású reformjai a közvélemény ellenállásával találkoztak. A szakszervezetek népszavazást akarnak, amely kikényszerítheti az előrehozott választásokat. Vladimir Meciar készülődik.

Nyílt titok, hogy a reformerek feladata meglehetősen hálátlan, mivel a reformok - ha és amennyiben - csak hosszabb távon fejtik ki jótékony hatásukat, rövidtávon pedig inkább növelik a nagyközönség terheit. Így azután szegény reformerek többnyire küldetésük befejezése előtt hullnak el, fejezik be politikusi pályafutásukat. Izgulhatunk, nehogy hasonló történjék most Szlovákiában.

Ivan Miklos szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter január elsejével radikális adóreformot hirdetett meg; bevezette a 19 százalékos egységes adókulcsot, ezt vetik ki a profitokra, a személyi jövedelmekre, függetlenül azok nagyságától, sőt az áfa is egységesen 19 százalék lett. Tavaly ugyanilyen drasztikus intézkedéssorozattal reformálták meg az egészségügyet, az oktatást és a nyugdíjrendszert. Felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évre (60 volt a férfiaknál és 58 a nőknél), kötelezték az újonnan munkába állókat, hogy nyugdíj-hozzájárulásuk 50 százalékát magánpénztárakba fizessék be, átalakították a kórházak finanszírozási rendszerét, a helyi önigazgatásokra testálták az iskolák finanszírozását.

A külföldi tőke vette a lapot. A Peugeot-Citroen 700 millió euró értékben épít üzemet Nagyszombaton (Trnava), ahol évente 300 000 autót gyártanak, a Hyundai is hasonló beruházásra készül, Szlovákiát a legesélyesebb országok listájára tette. A nyugati sajtó, váltakozóan, hol Kelet-Európa "Hong Kongjaként”, hol "tigriseként" emlegeti az országot, amely az EU-nak ugyancsak tagja lesz május elsejétől.

Még ha sikerül is a tervek szerint évente 5 százalékkal növelni Szlovákia gazdasági teljesítményét, akkor is 38 évbe telne, amíg eléri a tizenöt jelenlegi tagország átlagos jövedelmét. Ám még ez az ütemterv is veszélybe kerülhet. Miklos sokkterápiája nyomán egyre nő az elégedetlenség. Nőnek a jövedelemkülönbségek, az amúgy is alacsony, egy főre jutó havi 250 eurós átlagjövedelem (65 000 forint) alig egyharmada jut a szegény keleti területekre. Egy most készült felmérés szerint a szlovákok 80 százaléka attól tart, hogy az ország rossz irányba halad. Nem csoda, hogy alig egy hónap leforgása alatt 600 000 aláírás gyűlt össze a szakszervezetek hívó szavára; követelik, hogy írjanak ki népszavazást, aminek eredményeként a választások előrehozását kényszerítenék ki. Lehet, hogy alkotmányossági indokok alapján a kezdeményezés megfeneklik, ám a kormánynak szembe kell néznie azzal, hogy népszerűsége mélypontra süllyedt. Meciar vissza akar térni a közéletbe, és a Szlovákiában még mindig erős szakszervezetek keresztes hadjáratot hirdettek a reformerek ellen.