Ideggázt tartalmazó pokolgép robbant Irakban

Utolsó frissítés:

Szarin ideggázt tartalmazó pokolgép robbant hétfőn Irakban egy amerikai katonai konvoj közelében.

A robbanásról Mark Kimmit tábornok, az amerikai hadsereg első számú iraki szóvivője adott hírt. Hangsúlyozta: a támadásnak nem volt áldozata és a robbanás nyomán "csak elenyésző mennyiségű" gyilkos gáz került a levegőbe.



Mark Kimmitt elmondta, hogy a vegyi anyagot egy tüzérségi lövedék tartalmazta, amelyet az amerikai katonák néhány nappal korábban találtak meg egy táskában. Most ez a 155 milliméteres lövedék robbant fel, még mielőtt hatástalanították volna. Olyan régi típusú lövedékről van szó, amelyről Szaddám Huszein kormánya azt állította, hogy még az 1991-es Öböl-háború előtt megsemmisített - közölte az amerikai szóvivő. Sérülés ugyan nem történt, de két amerikait ért a gáz, őket kezelésben kellett részesíteni - tette hozzá.



Az iraki háború kezdete óta most először adott hírt az amerikai hadsereg arról, hogy a vegyi fegyverekhez sorolható eszközt találtak az arab országban. A szarin nevű ideggázt vetette be a tokiói metróban 1995-ben az AUM Sinrikjo nevű rejtélyes vallási szekta. Akkor több halottja volt a támadásnak és több mint ezer ember szenvedett gázmérgezést.(MTI)