Vatikáni "szájkosár" a szexbotrányba keveredett püspöknek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Vatikán megtiltotta Kurt Krenn osztrák püspöknek, a szex- és gyermekpornográfia-botrányba keveredett St. Pölten-i papnevelde tisztségéből felfüggesztett vezetőjének, hogy újságíróknak nyilatkozzon.

A tilalomról Klaus Klüng apostoli vizitátor, az ügy felderítésével megbízott különleges vizsgáló számolt be szerda este az osztrák televíziónak, hozzátéve, hogy ez volt a szentatya óhaja is. Krenn püspök az utóbbi napokban több rádióinterjút adott, amelyben igyekezett kisebbíteni a szemináriumban történtek jelentőségét. A rendőrség több ezer internetről letöltött pornófotóra, köztük gyerekekről készült fényképekre bukkant az alsó-ausztriai papnevelde számítógépein, és feljelentést tett egy szeminarista ellen.



Küng közben két napot Rómában töltött, s vizsgálata első eredményeiről már be is számolt a pápának. A St. Pölten-i események várható következményeit firtató kérdésre az osztrák tévében úgy válaszolt, hogy a hangulat "nagyon nyomott".



A papneveldében történtek "nemcsak a St. Pölten-i egyházmegyének okoztak károkat, hanem sokkal messzebb is hatnak". A vizitáció előrelátható időtartamáról és esetleges végeredményéről Klüng nem kívánt nyilatkozni. Az elkövetkezendő napokban mindenesetre számos további beszélgetést akar folytatni az egyházmegyében - mondta.



Megfigyelők szerint a Vatikán által hatalmától megfosztott 68 éves Krenn, aki most "szájkosarat" is kapott, már nem fog visszatérni hivatalába. (MTI)