Németország és Franciaország lassítja a gazdasági növekedést

Utolsó frissítés:

Az euróövezet gazdasági növekedése 2004 júliustól szeptemberig mindössze 0,3 százalékos volt - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A gyenge adatért két ország felelős: Németország és Franciaország. A másik tíz euró-országban gyorsult vagy stagnált a növekedés.

Az Európai Központi Bank (EKB) szeptemberben még 2,3 százalékos növekedéssel számolt 2005-re. A Bloomberg információja szerint ma bejelentik, hogy 1,9 százalékra módosítják a növekedési prognózist; az inflációs várakozást ugyanakkor 1,8 százalékról két százalékra emeli az EKB.

Közgazdászok az olajár felszökésével és a világgazdaság dinamikájának emiatt bekövetkezett lassulásával magyarázzák a negatív folyamatokat. Nagyon visszaesett az export, miközben dinamikusan nőtt az import, így romlott a külkereskedelmi mérleg is.

Érdekes, hogy a belső piaci kereslet háromszor olyan gyorsan nőtt július és szeptember között, mint az előző negyedévben. Banki elemzők ezzel kapcsolatban óvatosságra intenek: úgy vélik, az adat csalóka - egyetlen nagyszabású raktárkészlet-leépítés eredménye, és elfedi a növekedés igen szerény dinamikáját. Bizonyosan lassult a termelés növekedése a fogyasztói javak, a nyersanyagok és az energiaipar, valamint a szolgáltató szektor területén.

A harmadik negyedévben az eurózóna GDP-jének mintegy felét adó Németország és Franciaország fékezte az övezet egészének a növekedését. Németországban nőtt a kereslet, miközben az export visszaesett. Ezzel szemben Franciaországban beszakadt a belső kereslet, és az export sem fűtötte a gazdaságot a korábban megszokott mértékben. (euro.hu)