A magyarverések Tordán folytatódnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pattanásig feszült helyzet alakult ki a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Tordán, miután a szomszédos település szerb fiataljai kétszer is átmentek a faluba, hogy ökölharcot vívjanak az ottani magyarokkal.

Az elmúlt másfél hétben a szomszédos Udvarnokról (Banatski Dvor) 15-20 szerb fiatal éjfél után átment a falutól tíz kilométerre fekvő Tordára verekedni az ottani magyarokkal - közölte Dobai János, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tordai alelnöke. Elmondta, hogy javarészt boszniai szerb menekült fiatalok voltak, akik minden ok nélkül megvertek a tordai diszkóban négy-öt magyar fiatalt.

Az első alkalommal - másfél hete történt - a tordai fiatalok nem reagáltak, a rendőrség sem foglalkozott érdemben az esettel. Szombatra virradóra azonban ismét megjelentek Tordán ugyanazok az udvarnoki szerbek, és ütni-verni kezdték a magyarokat a diszkóban, majd randalíroztak a falu központjában. Ezután 40-50 szülő körbevette a támadókat, akik a templom- és az iskolaudvarra menekültek. Másfél órával később érkezett a rendőrség, oltalmába vette őket, de a tordai magyar szülők közül néhányan mégis felpofozták a szerb fiatalokat, akik rendőrségi kísérettel távoztak.

Dobai szerint Tordán rendkívül feszült helyzet alakult ki, az udvarnoki szerbek ugyanis megüzenték, hogy ezen a hét végén ötvenen érkeznek a faluba bosszút állni társaikért, a tordai magyarok pedig önszerveződésbe kezdtek. A VMSZ alelnöke szerint csütörtökön a pártvezetők tárgyaltak a helyi önkormányzat és a rendőrség képviselőivel, hogy megakadályozzák a nagyobb bajt. A rendőrség megígérte, hogy bűnügyi vagy szabálysértési feljelentést tesz a támadók ellen, és állandó éjszakai őrjáratot küld a faluba. Kasza József, a VMSZ elnöke arra figyelmeztetett, hogy a magyarok a végtelenségig nem fogják tűrni az ilyen akciókat. Szerinte a rendőrség nem engedheti meg, hogy a helyzet odáig fajuljon, hogy a kisebbségek önszerveződésre kényszerüljenek. Csütörtökön a vajdasági kormány képviselői, a demokrata párti Lódi Gábor és Dusko Jakovljev is elítélte a történteket.

Az 1800 fős Tordát kilencven százalékban magyarok lakják, a többiek jórészt romák. Az 1300 fős Udvarnok lakosságának hatvan százaléka szerb, negyven százaléka magyar.