Ukrajnában megkezdődött a választás megismételt második fordulója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Október 31-e óta immár harmadszor szólítják az urnákhoz az ukrán választópolgárokat, hogy eldöntsék: az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő vagy az Ukrajna euroatlanti integrációját erősíteni kívánó és Moszkvával pragmatikus jószomszédi viszonyt szorgalmazó, a közvélemény-kutatások alapján esélyesnek látszó ellenzéki elnökjelölt, Viktor Juscsenko lesz Leonyid Kucsma távozó elnök utóda.

Az ismétlésre amiatt van szükség, mert a legfelsőbb bíróság a tömeges csalások miatt érvénytelenítette a Központi Választási Bizottság (CVK) határozatát, amely szerint Janukovics a november 21-ei második fordulón a szavazatok 49,46 százalékát, Juscsenko pedig a voksok 46,61 százalékát kapta.

A 225 választókerület több mint 33 000 szavazókörébe a CVK adatai szerint mintegy 37,6 millió szavazópolgárt várnak közép-európai idő szerint 7.00 és 19.00 óra között. Külföldön 77 országban 23 szavazókörben - Magyarországon Budapesten és Nyíregyházán - adhatják le voksukat a szavazásra jogosult ukrán állampolgárok. Megfigyelők magas részvételi arányra számítanak. Már az első és a második fordulóban is rekord magas volt az érdeklődés: az állampolgárok 74,92, illetve 80,85 százaléka járult az urnákhoz.

A végső összecsapás?
© Kárpátinfo
A szavazásra rendkívüli nagy nemzetközi érdeklődés közepette kerül sor: a CVK 12 542 külföldi megfigyelőt akkreditált, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szintén rekord számú - több mint ezer - megfigyelővel képviselteti magát. A magyar Országgyűlés parlamenti képviselői közül Hárs Gábor (MSZP) és Ékes József (független) Kijevben, Gruber Attila (Fidesz) és Füle István (MSZP) Kárpátalján vesz részt a megfigyelők munkájában.

A "harmadik", döntő fordulóra a második forduló után felállított, új összetételű CVK a korábbi visszaélések megakadályozását ígérte. Az első fordulóban főként a szavazói névjegyzék pontatlanságából adódtak a visszaélési lehetőségek, mert több százezren nem szerepeltek benne, ezzel szemben voltak olyan választókörök, ahol "holt lelkek" is szavaztak. A második fordulón a legtöbb kifogásra az úgynevezett "kékcédulás" szavazás, a lakóhelyen kívüli voksolásra feljogosító igazolványok többszöri felhasználása, illetve a mozgó urnák adtak okot, de találtak az urnák lezárása előtt előre kitöltött, a helyi választási bizottság tagjai által aláírt jegyzőkönyvet is.

A vasárnapi szavazásra kinyomtatott szavazólapok új biztonsági technikával készültek, a CVK szerint "másolhatatlanok", hasonló minőségben készültek a lakóhelyen kívüli szavazásra feljogosító igazolványok is, amelyekből a novemberi 1,5 millió helyett a harmadik fordulóra csak 188 000 készült. A visszaélések megakadályozását célozta a decemberben módosított választási törvény is. Ez utóbbi egyik rendelkezését - amely csak a súlyosan rokkant személyeknek tette volna lehetővé, hogy lakásukon szavazzanak - az alkotmánybíróság szombaton az alaptörvénnyel ellentétesnek találta és elrendelte, hogy biztosítsák valamennyi arra jogosult számára a szavazás lehetőségét.