Második fordulóra lesz szükség a horvát elnökválasztáson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Két hét múlva második fordulót rendeznek a horvátországi elnökválasztáson, mivel a hivatalban lévő államfő hajszál híján nem szerzett abszolút többséget - jelentették be hétfőn hajnalban hivatalosan Zágrábban.

A vasárnapi választás hivatalos eredményei szerint a második elnöki mandátumra pályázó Stipe Mesic, aki a balközép erők jelöltje volt, a szavazatok 49,03 százalékát szerezte meg. A második helyre azonban - a vasárnap késő esti exit pollok eredményeit felrúgva - a voksok 20,18 százalékával a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HZD) jelöltje, Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes jött fel, így a január 16-i második fordulóban Mesic és Kosor birkózik meg egymással.

Nem sokkal éjfél előtt Zágrábban még azt jövendölték, hogy Mesic második fordulós ellenfele a függetlenként indult horvát-amerikai üzletember, Boris Miksic lehet.

A horvát választási bizottság az első hivatalos eredményeket a szavazatok 99,06 százalékénak összeszámlálása után jelentette be. Közölték azt is, hogy a részvétel 50,95 százalékos volt. A vasárnapi választáson egyébként a két befutón kívül még tizenegy jelölt indult.

Megfigyelők szerint kevés kétség fér ahhoz, hogy a második fordulóban újraválasztják a hivatalban lévő, 70 esztendős Mesicet, aki az első forduló eredményeit kommentálva "briliáns győzelemről" beszélt. Kijelentette, hogy második elnöksége alatt Horvátországot az európai értékek tiszteletben tartásával kívánja a 21. századba kormányozni, ellenfelei azonban - mint fogalmazott - a múltba tekintenek.

Vetélytársa, az 51 éves Jadranka Kosor ugyanakkor azt hangoztatta: Horvátország elég érett ahhoz, hogy nőt válasszon az államfői székbe. Kosor asszony a konzervatív miniszterelnök, Ivo Sanader helyettese, egyben szoros szövetségese.

A vasárnap késő estig még a második helyre jövendölt Boris Miksic végül a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg.