Megduplázhatja a szökőár miatt nyújtott támogatását a Világbank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Világbank megduplázhatja, vagy akár a háromszorosára is emelheti azt a 250 millió dolláros összeget, amit az Indiai-óceán menti országoknak újjáépítésre szándékozik nyújtani a szökőár-katasztrófát követően - jelentette be James Wolfensohn, a Világbank elnöke.

A Világbank az Ázsiai Fejlesztési Bankkal, az ENSZ intézményeivel, Japánnal és az Egyesült Államokkal együtt néhány héten belül felméri az érintett országok szükségleteit, majd kidolgozzák a támogatásban részesítendő tervek, projektek listáját  - mondta James Wolfensohn az ABC televíziónak adott interjújában.

Wolfensohn szerint mindemellett a szegény országok számára rendkívül fontosak az adósságkönnyítések. Nagy-Britannia, a Nyolcak soros elnöke, január közepére megállapodást akar elérni arról, hogy csökkentsék a dél-ázsiai országok adósságát. "Közös álláspontot akarunk elérni a Nyolcak csoportjában, amellyel a Párizsi Klub (a kormányhitelezők nemzetközi fóruma) elé állhatunk, és érdemi megbeszélést kezdhetünk az adósság csökkentéséről - idézte a brit pénzügyminisztérium egy meg nem nevezett illetékesét a Financial Times hétfői számában.
 
Az ENSZ becslése szerint több mint 1,6 milliárd dollárnyi segítségre lenne szükség.