Tévézésben rekorderek az olasz gyerekek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egész Európában az olasz gyerekek töltik a leghosszabb időt a tévékészülékek előtt, noha ez elszigetelő hatással van rájuk, ártalmas az egészségükre és egy korábbi vizsgálat szerint még a hormontermelést is befolyásolja.

A "Marketingtv.com" című heti magazin által készített felmérés szerint a 4 és 12 év közötti olasz gyerekek naponta átlagosan három órát és 37 percet ülnek a képernyő előtt. Az angol gyerekek három óra és harminc percet, a németek három óra és húsz percet televízióznak naponta. A skandináv országokban és Hollandiában ennél jobb a helyzet, ott ugyanis legfeljebb napi két órát tévéznek.

Antonio Marziale, a felmérés készítője felszólította az olasz szülőket, hogy szigorúbban szabják meg a gyerekeik által a "doboz" előtt eltöltött időt és biztosítsanak számukra alternatív foglalatosságot. "Három óránál hosszabb idő a televízió képernyője előtt feltétlenül káros a gyerekek társadalmi beilleszkedésére nézve. Nem engedi, hogy kiéljék mozgásigényüket, viszont elszigetelő hatással van. Ez gyakorta feszültséget és az ingerlékenységet idéz elő, ami viszont táplálkozási zavarokhoz vezet" - figyelmeztetett Marziale.

Még májusban egyébként a 9000 ezer lakosú Cavriglia toscanai községben ötven család önként lemondott a televíziózásról, s helyette a szülők játszottak a gyerekekkel, este pedig meséltek nekik. A kísérletnek az volt a célja, hogy megállapítsák, milyen mértékben "mérgezi" a televízió azokat a gyerekeket, akik napi három órát ülnek a képernyő előtt. Kiderült, hogy a túlságosan sok tévézés negatív hatással van a hormonrendszerre, és ráadásul meggyorsítja a gyerekek szexuális érését is.