Már csak három magyart keresnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jakartában huszonhat ország, valamint nemzetközi szervezetek képviselői kezdtek tanácskozást a dél-ázsiai szökőár áldozatainak szánt segélyek ügyéről. Már csak három magyar hollétéről nem tud a Külügyminisztérium. Két turista tegnap óta jelentkezett Thaiföldön.

Már csak három magyar eltűntről nincs hír dél-kelet Ázsiában - ezt a thaiföldi magyar nagykövet nyilatkozta az RTL Klub híradójának. Vándor János elmondta, hogy a december 26-i katasztrófa után folyamatosan csökkent az eltűntek száma, ahogy egyre többen jelentkeztek a követségen, illetve ismerőseiknél, rokonaiknál. A nagykövet ottani idő szerint ma reggel ért állomáshelyére, Bangkokba, a szökőár pusztítása óta nem tartózkodott a helyszínen. Vándor János az RTL Klub híradónknak azt mondta, hogy korábban nem tudott visszautazni Thaiföldre, munkatársai viszont minden feladatot elláttak. (Mint arról beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc arra utasította csütörtökön a külügymninisztert, hogy hívja vissza állomáshelyéről Vándort Jánost, aki ellen külügyminiszteri vizsgálat indul, amiért a tragédia után nem ment vissza Thaiföldre.)

Újabb erős földrengés rázta meg csütörtökön Indonézia katasztrófa sújtotta vidékét. A hongkongi tudományos megfigyelőállomás közölte, hogy a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földmozgás epicentruma ezúttal is Szumátra szigetének közelében, Aceh tartomány székhelyétől, Banda Acehtől mintegy 60 kilométerre nyugatra, míg fészke az Indiai-óceán fenekétől számított 22 kilométeres mélységben volt.
   
Az utóbbi 24 óra leforgása alatt ez volt az ötödik és egyben legerősebb utórengés Szumátra térségében. Szerdán ugyanitt 5,6-es erejű földmozgást észleltek. Egyelőre nem tudni, hogy okozott-e újabb károkat ez a két utórengés.  
   
Közben Colin Powell, amerikai külügyminiszter bejelentette, feloszlik a dél-ázsiai tengerrengés és az azt követő szökőár károsultjai segélyezésének összehangolását célzó nemzetközi szövetség, amelynek tagjai ezentúl az ENSZ által irányított szélesebb körű humanitárius műveletben folytatják a munkát. Powell Jakartában azt nyilatkozta: az Egyesült Államok vezetésével, India, Ausztrália és Japán részvételével december végén megalakult nemzetközi koalíció elérte célját, betöltötte a katalizátor szerepét a segélyezés megszervezésében.
   
Jakartában a világ 26 országának magas rangú képviselői, valamint több
nemzetközi, illetve emberbaráti szervezet megbízottai kezdtek tanácskozást csütörtökön a dél-ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére.

A rendezvény lényegében a Délkelet-Ásiai Országok Szövetségének (ASEAN) kibővített konferenciája, a jelenlévők között van ugyanakkor Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Colin Powell amerikai külügyminiszter, Jeb Bush, az amerikai elnök fivére, továbbá a Világbank, az Egészségügyi Világszervezet, az Ázsiai Fejlesztési Bank, az EU és az Európai Bizottság képviselői, valamint több ország, köztük Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland kormányfője.

Az Európai Unió a segélyek jobb koordinálását sürgeti. Louis Michel, az Európai Bizottság humanitárius ügyekkel foglalkozó biztosa a Berliner Zeitungnak adott interjújában fejti ki, hogy miközben segélyfelajánlások száma és azok nagysága folyamatosan növekszik, egyre fontosabbá válik a segélyek koordinálása.  A  tekintélyes bizottsági képviselő, volt belga külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a jelenlegi szakaszban nem a pénz jelenti a legnagyobb problémát, sőt óvott a túlzott segélyígéretektől is.