Több száz támadást indíthatnak az iraki választások alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hírszerzési becslés szerint 150 gépkocsiba rejtett pokolgépes robbantást és 250 öngyilkos merényletet terveznek elkövetni felkelők a január 30-ra tervezett iraki nemzetgyűlési választások előtt.

A hírszezési információ a közelmúltban fogságba ejtett felkelők kihallgatásakor vált ismertté. Az őrizetbe vettek szerint a támadásokat leginkább választási központok ellen tervezik végrehajtani - közölte csütörtökön egy magas rangú iraki rendőrségi illetékes a CNN amerikai hírtelevízióval.

A közlésre reagálva egy amerikai katonai szóvivő közölte: "A választások közeledtével számítottunk az események ilyen alakulására." A figyelmeztetés egy nappal azután hangzott el, hogy négy öngyilkos merényletben Bagdadban és körzetében legkevesebb 25 iraki, illetve az elkövetők életüket vesztették. A merényletek elkövetését az al-Kaidához kötődő Abu Musza az-Zarkávi jordániai származású terroristavezér vezette hálózat vállalta.

A többnemzetiségű erőkből és az iraki biztonsági szolgálat tagjaiból álló közös koordinációs központ információi alapján az elmúlt napokban legalább három pokolgépkészítő és robbanóeszközt gyártó műhelyt fedeztek fel Bagdadban az elmúlt napokban - közölte az iraki rendőrségi illetékes. Elmondta, hogy a többnemzetiségű erők és az iraki hadsereg újabb műveleteket, razziákat indít ilyen létesítmények ellen.