Egyiptom és Jordánia visszaküldi nagykövetét Izraelbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyiptom és Jordánia beleegyezett, hogy visszaküldik nagyköveteiket Izraelbe. A két állam 2000-ben szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.

A nagykövetek visszaküldését kedden jelentette be az egyiptomi Sarm-es-Sejkben a két ország külügyminisztere. A két arab állam, amely a korábbi évtizedekben békeszerződést írt alá Izraellel, 2000 végén szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.  Amiatti tiltakozásul,  hogy - meglátásuk szerint - Izrael indokolatlanul nagy erővel lépett fel a 2000 szeptemberében kezdődő palesztin felkelés részvevői ellen, Egyiptom visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, Jordánia pedig nem küldte el izraeli állomáshelyére újonnan kinevezett nagykövetét.

Izrael és az Egyesült Államok azóta szüntelenül sürgette Kairót és Ammant, hogy a jóakarat jeleként küldjék vissza legmagasabb rangú diplomatáikat.
   
Az áttörés a keddi sarm-es-sejki csúcson következett be, miután Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök egyaránt kötelezettséget vállalt az erőszak megállítására. A találkozó házigazdája Hoszni Mubarak egyiptomi elnök volt, és részt vett rajta II. Abdalláh jordániai uralkodó is.
   
A nagykövetek visszatérésének hírét Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter jelentette be, és jordániai kollégája, Hani Mulki is megerősítette, de időpontot egyikük sem közölt.