Félmilliós túszszabadító tüntetés Rómában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüntetők az Irakban elrabolt olasz újságírónő szabadon bocsátását, az iraki háború befejezését és az olasz katonák hazahívását követelték.

© AP
A római felvonulók a február 4-én Bagdadban elrabolt Giuliana Sgrena, az Il Manifesto baloldali napilap tudósítója szabadon engedését követelték, s jel-szavaikat az arab tv-csatornákon is egyenesben lehetett látni. 

Az olasz jobboldal nem vett részt a megmozduláson, és a bírálatokat azzal utasította el, hogy a kormány valóban dolgozik a tudósító szabadulásáért, a római menet élén viszont "a kom-munisták" haladnak, belpolitikai célokat is követve. Így a megmozduláson a háborúellenes, az olasz csapatkivonást és az iraki demokráciát követelő jelszavak domináltak.

A megmozduláson valójában szembeszökő módon hiányoztak a Berlusconi-kormányt és a washingtoni politikát közvetlenül bíráló jelszavak. 

A Silvio Berlusconi tulajdonában lévő tv-csatornák mellett a RAI olasz közszolgálati tv-csatornái sem adtak közvetítést a béketüntetésről, s híreikben 50 ezerre becsülték a részvevők számát. Néhány kisebb műholdas olasz csatorna azonban élőben közvetítette a felvonulást. 

A La Repubblica című liberális római napilap vasárnapi számában azt állapította meg, hogy a Circo Massimo hatalmas mezője zsúfolásig megtelt az ebből az alkalomból díszkivilágításban pompázó Colosseum mellett, ami közel félmillió embert jelent a szervezők szerint.

Az olasz túsz családtagjai mellett a békegyűlésen, illetve az azt megelőző felvonuláson az olasz baloldali ellenzéki unió vezetői közül Romano Prodi, Piero Fassino és Fausto Bertinotti vett részt.