Hatályba lépett a dohányzásellenes világegyezmény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu

Évente világszerte 5 millió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében. Ha nem történik beavatkozás, a szám 2020-ig megkétszereződhet.

Vasárnap hatályba lépett a világtörténelem első globális egészségügyi paktuma: 168 ország írta alá és 57 már ratifikálta is a dohányzásellenes törvények szigorításáról szóló egyezményt.

Abban az 57 országban, ahol már a ratifikáció is megtörtént, csak olyan dohánytermékek kerülhetnek forgalomba, amelyek csomagolása figyelmeztet az egészségügyi kockázatra. Ezekben az államokban öt éven belül tilos lesz a dohányreklám, -promóció és -szponzoráció, és az eddigieknél is hatékonyabb lépéseket tesznek a passzív dohányosok védelmében.

A világ dohányipara természetesen ellenezte az egyezményt, de az egyik legnagyobb dohánygyártó cég, a British American Tobacco mára változtatott álláspontján, és kész együttműködni a WHO-val, az ENSZ egészségügyi szervezetével az egyezmény minél hatékonyabb gyakorlatba ültetésében.

Az aláíró és ratifikáló országok között van például az Egyesült Királyság, India, Kanada és Ausztrália; ugyanakkor néhány nagy ország, mint például az USA, még nem kötelezte el magát a paktum mellett.