A New York-i központi pályaudvart szemelték ki a terroristák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A New York-i központi pályaudvar felrobbantását is tervbe vették azok a terroristák, akik végül Madridban hajtottak végre tavaly robbantásos merényleteket több vasúti szerelvény ellen - írja szerdai számában az El Mundo spanyol napilap.

Az El Mundo szerint az erre utaló bizonyítékokat - kézzel készített rajzokat, részletezett műszaki adatokat - a madridi robbantássorozat egyik tettesénél találták meg számítógépes lemezen egy házkutatás során. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó muzulmán szélsőségesek tíz pokolgépet robbantottak fel négy vasúti szerelvényen Madridban 2004. március 11-ikén, 191 ember halálát okozva.

A nyomozók a merényletet követő hetekben találták meg a számítógépes lemezt a New York-i tervrajzokkal, de csak tavaly decemberben továbbították az adatokat a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), miután a műszaki információk teljes skáláját tisztázták - írta a spanyol lap.

A legfelsőbb bíróság ügyészei tájékoztatták az FBI-t és a CIA-t, hogy tervek voltak a március 11-i támadások elkövetőinek birtokában  a New York-i Grand Central Station megtámadásáról - írta a lap a nyomozáshoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. 

Azt a férfit, akinek lakásán a fenti anyagokat megtalálták, időközben kiengedték a börtönből, de továbbra is gyanúsított maradt. Fivérét egy másik ügyben, egy feltételezett spanyolországi al-Kaida-sejt miatt körözik. A madridi robbantások ügyében 70 embert vettek őrizetbe, ezek fele jelenleg is börtönben van, vagy bírósági felügyelet alatt áll.