Észak-Korea felmondja az atomfegyver-kísérletek moratóriumát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Mint köztudott, az Egyesült Államok ellenséges politikája arra kényszerít bennünket, hogy megerősítsük védelmi jellegű atomfegyverzetünket" - írja a phenjani külügyminisztérium.

Észak-Korea a továbbiakban nem érzi magára nézve kötelezőnek a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletek 1999 szeptemberében önmagára rótt moratóriumát - jelentette be egy csütörtökön közzétett emlékeztetőben a phenjani külügyminisztérium.
   
A moratórium kihirdetése idején még párbeszéd folyt Phenjan és Washington között, ám e dialógust "teljesen" felfüggesztették, amikor 2001-ben  George Bush lett az Egyesült Államok elnöke - idézi a dokumentumot a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. "Mint köztudott, az Egyesült Államok ellenséges politikája arra kényszerít bennünket, hogy megerősítsük védelmi jellegű atomfegyverzetünket" - folytatódik a memorandum.
   
Az 1999-es moratóriumot egy évvel azután tette közzé a phenjani vezetés, hogy kísérletet hajtottak végre Japán fölött egy Taepodong-1 típusú, 2500 kilométer hatótávolságú rakétával, ami nagy félelmeket keltett Japánban és egész Ázsiában az észak-koreai rezsim katonai erejének növekedésétől. A kísérlet nyomán Tokióban arra a következtetésre jutottak, hogy Japánnak saját rakétavédelmi rendszerre kell szert tennie.
   
A csütörtöki phenjani külügyi emlékeztető éppen olyan időben látott napvilágot, amikor fokozódnak a nemzetközi közösség erőfeszítései arra, hogy Észak-Koreát visszaültessék az atomprogramjáról szóló tárgyalások asztalához. A phenjani rezsim tavaly ősz óta nem hajlandó részt venni a hatoldalú
tárgyalássorozaton, amelynek rajta kívül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország a résztvevője. Észak-Korea az újabb tárgyalások előfeltételéül szabja, hogy Washington mondjon le "ellenséges" politikájáról, s kérjen bocsánatot azért, mert Phenjant "a gonosz tengelyéhez" sorolta és "a zsarnokság előretolt állásának" minősítette. Washington nem hajlandó erre.
   
Christopher Hill, az Egyesült Államok szöuli nagykövete, az észak-koreai atomügyekről szóló tárgyalások amerikai főtárgyalója csütörtökön Vu Ta-vej kínai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélést a témáról a dél-koreai fővárosban, és egyetértettek abban, hogy Phenjant vissza kell csalogatni a tárgyalóasztalhoz. Ugyancsak egyetértés volt a tekintetben, hogy a Koreai-félszigetet mentesíteni kell az atomfegyverektől, s e cél elérésének legjobb eszközét a hatoldalú tárgyalások jelentik - közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai nagykövetségi tisztviselő Szöulban.