Két és fél év a Bali merényletben játszott szerepért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három fő vádpont alól tisztázta és két és fél évi börtönbüntetésre ítélte egy jakartai bíróság csütörtökön Abu Bakar Bashir muzulmán vallási vezetőt, feltételezett terroristavezért az indonéziai Bali szigetén 2002-ben végrehajtott merényletben játszott szerepéért.

A merénylet 202 halottat követelt. A bírák egyebek közt az alól is felmentették Bashirt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Dzsemáa Iszlámija szervezet vezetőjeként megtervezte a jakartai Marriott szálloda elleni 2003-as robbantást, amelynek 12 áldozata volt, és hogy híveit terrortámadásokra ösztönözte.
   
Bashirra halálbüntetés is kiszabható lett volna a három fő vádpont alapján (ezek egyike a merénylet elrendelése volt), de a legtöbb elemző már előre megmondta, hogy a büntetés jóval enyhébb lesz, részben a vád gyenge pozíciói miatt.

Az öthónapos per során például csupán egyetlen tanú jelentette ki, hogy Bashir a Dzsemáa Iszlámija vezetője. Az ügyészek végül nyolc év börtönt kértek a vádlottra.
   
Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége csalódását hangoztatta az ítélet enyhesége miatt. "Tiszteletben tartjuk az indonéz bíróságok függetlenségét és ítéletét, de tekintve a vádak súlyosságát, amelyek alapján elítélték, csalódottak vagyunk a büntetés hosszát illetően" - mondta Max Kwak követségi szóvivő.