Nem találják Zentait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem találták pénteken perthi otthonában Charles Zentai feltételezett háborús bűnöst, akinek kiadatását előző nap kérték hivatalosan a magyar hatóságok Ausztráliától - jelentette a News.com.au internetes oldal.

Zentai ellen a Fővárosi Bíróság adott ki nemzetközi elfogató parancsot. Azzal gyanúsítják, hogy 1944 novemberében a náci hadsereg katonájaként Budapesten megkínzott és megölt egy 18 éves zsidó fiatalembert.

Az áldozat holttestét kövekkel terhelve a Dunába dobták. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ adatai szerint Zentai két másik személy, Madár Béla és Nagy Lajos társaságában hurcolt el zsidókat Budapesten 1944 októberétől, és rendszeresen bántalmazta őket.

A háborús bűnös, akit a Wiesenthal Központ Utolsó Esély művelete során azonosított, a nácizmus bukása után Németországba szökött, menekültnek adva ki magát, majd az 1950-es évek elején Ausztráliába emigrált.

Az ausztrál hatóságok péntek reggel nem találták őt Perth külvárosában, Willetonban lévő otthonában. Szomszédasszonya sem látta, és nem tudta megmondani, hol lehet.

Zentai fia januárban úgy nyilatkozott, hogy apja a gyilkosság időpontjában már nem tartózkodott Magyarországon, éppen egy nappal korábban hagyta el az országot. Maga Charles Zentai is kijelentette az ausztrál Channel 9 televíziónak, hogy ártatlan, nem ismerte az áldozatot, és kész Magyarországra utazni, hogy tisztázza magát a vádak alól.