Némán, zárt ablak mögül osztott ma áldást II. János Pál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Némán osztott vasárnap ismét áldást a pápa kórterme zárt ablakából, de láthatóan javult egészségi állapota az egy héttel ezelőtti úrangyala imádságkor való megjelenéséhez képest.

II. János Pál pápát - aki február 24-én került ismét kórházba kiújult influenzás tünetekkel, s még aznap gégemetszést hajtottak végre rajta - ezúttal a vatikáni tv-társaság egyenes adásban mutatta kórterme folyósójáról, ahol tv-készüléken nézte végig a Szent Péter téren nevében elmondott szokásos vasárnapi úrangyala imádságot. A karosszékében ülő pápáról sugárzott képeket a vatikáni bazilika előtti téren hatalmas képernyőkre is kivetítették, a beteg egyházfő ily módon részt is vett az angelusban, amelyet helyette ezúttal is Leonardo Sandri argentin születésű olasz érsek, helyettes vatikáni államtitkár mondott el. 

A katolikus egyházfő a kórházban mozgatható karosszékében ülve nézte végig tévén az angelust, mellette Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és Giovanni Lajolo érsek, a Vatikán "külügyminisztere" állva vettek részt az imádságban, míg a háttérben a pápát kezelő orvosok voltak láthatóak az élő közvetítés tanúsága szerint.
 
A pápa angelusában köszönetet mondott a híveknek az imáikért és aggódásukért, s külön háláját fejezte ki más felekezetek, mindenekelőtt a zsidók és muzulmánok imádságaiért, az egészségéért aggódó embereknek és küldöttségeknek, amelyek ezekben a napokban a Gemelli klinika elé zarándokolnak. Az imádság ugyanakkor már a húsvéti előkészületekre emlékeztetett. Karol Wojtyla ezen a vasárnapon is megjelent néhány pillanatra kórterme ablakában közvetlenül azt követően, hogy a Szent Péter téren véget ért az imádság, s áldást osztott a római katolikus kórház előtt összesereglett híveknek és kíváncsiskodóknak, köztük magyar zarándokoknak is a zászlók tanúsága szerint. 

Az angelust követően, a Gemelli klinika tizedik emeletén elhúzták a függönyöket - de az ablakok zárva maradtak, egyrészt a hideg idő, másrészt amiatt, hogy a műtétet követően fokozott a fertőzésveszély -, s a pápa láthatóan jókedvűen, de a beültetett kanül miatt ismét némán osztott áldást. Alig két perc múlva elhúzták a függönyöket, s az egyházfő mozgatható karosszékében visszatért kórtermébe. 

A pápa február 24-én került be ismét a római kórházba, s még az este gégemetszést hajtottak végre rajta. Állapota stabil, folyamatosan javul a hivatalos közlések szerint, de egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a Vatikánba, s azt sem, miként vesz részt majd a húsvéti liturgiákon. Egészségi állapotáról hétfőn adnak ki ismét hivatalos közleményt. Karol Wojtyla előzőleg február 1-jén került influenzás tünetekkel, magas lázzal, heveny légúti és gégegörcsökkel a Gemelli klinikára, ahol kilenc napot töltött. Betegségének kiújulása, az influenzás és fulladásos tünetek visszatérése tette szükségessé ismételt kórházi kezelését és a gégemetszést.