Hágai vádemelés miatt lemond a koszovói kormányfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Belgrádi sajtóértesülések szerint a Nemzetközi Törvényszék (NT) vádat emelt Ramus Haradinaj koszovói kormányfő ellen, s a miniszterelnök még a nap folyamán bejelenti lemondását, majd önként feladja magát Hágának.

A Beta, illetve a Tanjug belgrádi hírügynökség egymástól függetlenül jelentette a hírt a pristinai kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Haradinaj állítólag megkapta hágai vádiratát, bejelenti lemondását, és már szerdán távozik Hágába.

Háborús bűnök?
© AP
Az MTI pristinai diplomáciai forrásokból ugyancsak úgy értesült, hogy a miniszterelnök kedden már meg is kapta hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát, és 24 órán belül távozik Hágába. A távirati iroda úgy tudja, hogy Haradinajon kívül még két koszovói albán vezető ellen vádat emeltek Hágában, s egyikük Haradinaj közvetlen rokonságába tartozik.

Haradinaj a minap adott interjút a távirati irodának pristinai miniszterelnöki hivatalában. "A helyzet az, hogy a hágai nyomozók kétszer valóban kihallgattak. Biztos vagyok ugyanakkor abban, hogy nincs bűnvádi eljárás, és vádat sem emelnek ellenem. Ha mégis, az visszalépés lenne a koszovói politikai folyamatokban. Én maradéktalanul együtt fogok működni Hágával" - mondta Haradinaj, aki ezen azt értette, hogy vádemelés esetén azonnal jelentkezik a hágai törvényszéknél.

Nem tudni egyelőre, hogy Hága mivel vádolja a koszovói miniszterelnököt. Az 1998-99-es koszovói válság idején Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezet egyik legbefolyásosabb parancsnoka volt, a tartomány nyugati, Metóhiának (albánul Dukagjin) nevezett részén tevékenykedő egységeknek volt a parancsnoka. Tavaly december 3-án választották meg kormányfővé, egy hónappal korábban hágai nyomozók hallgatták ki, gerillamúltját firtatták. Belgrádban terroristának és háborús bűnösnek tartják Haradinajt, a szerb hatóságok több mint száz bűnvádi feljelentést tettek ellene, és az állítólagos bűneit taglaló irathalmazt évekkel ezelőtt átadták Hágának.

Az esetleges vádemelésről nyilatkozott a minap a koszovói szerb közösség radikális, illetve mérsékelt szárnyának vezetője, Milan Ivanovics és Oliver Ivanovics. Egyikük sem tartott attól, hogy a tavalyi márciusihoz hasonló erőszakhullám söpör végig a tartományban, ha Hága vádat emel a kormányfő ellen. Úgy vélekedtek mindketten, hogy az erőszakhullám nagy kárt okozott az albánok stratégiai céljaiknak, ezért ezúttal rokonszenvtüntetéseknél több nem lesz.

"Most azt akarják bemutatni, hogy mennyire érvényesülnek a demokratikus normák, ezért nem lesz újabb pogrom, legfeljebb néhány demonstráció" - mondta Milan Ivanovics, a befolyásos észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke. Oliver Ivanovics szerint a demonstrációkat vélhetően Haradinaj politikai ellenlábasa, Hasim Thaqi fogja megszervezni, hogy magához csalogassa a miniszterelnök híveit, s demonstrálja, hogy kordában tudja tartani a tömegeket.