Az osztrák belügyminiszter harca a muzulmán fejkendő-viselet ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Betiltaná a muzulmán tanítónők fejkendő-viseletét az osztrák iskolákban Liese Prokop osztrák belügyminiszter. Wolfgang Schüssel kancellár úgy kommentálta az ügyet, hogy a kérdés az oktatási miniszter illetékességi körébe tartozik.

A néhány hónapja hivatalban levő néppárti miniszter - aki egykoron ötpróbázóként szerzett magának hírnevet - a Falter című bécsi hetilap szerdán megjelenő számában fejtette ki nézeteit.

Az osztrák fővárosban már kedden ismertetett interjúban a belügyminiszter asszony kijelentette, hogy a fejkendő-viselet nem illik össze az osztrák társadalom értékrendszerével. Nem tudja ugyan, hogy jogilag lehetséges lenne-e a tiltás, de tartalmilag egyetértene egy ilyen döntéssel, mert a fejkendőviselet
engedélyezése szerinte már túlzott toleranciát jelent.
   
A miniszter hangsúlyozta, hogy "nekünk olyan torzszülemények ellen is harcolnunk kell, mint például az iszlám közösségekben a kényszerházasságok vagy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok". Kifejtette, hogy az iszlám radikalizmus veszélyt jelent, s a iszlám társadalmakban a nőknek nincsenek jogaik, otthon még verik is őket. "Ezért meg kell mutatnunk a muzulmán nőknek, hogy nálunk mindez másképp van" - szögezte le.
   
Wolfgang Schüssel kancellár kedden csak annyit jelentett ki minisztere állásfoglalásával kapcsolatban, hogy a kérdés az oktatási miniszter illetékességi körébe tartozik, s ha probléma támadt ezen a téren, akkor arra osztrák megoldást kell találni. Az oktatási minisztérium Bécsben közzétett állásfoglalásában leszögezte, hogy Ausztriában nincs fejkendő-viseleti tilalom az iskolákban, és nincs is probléma ezen a téren.
   
A 8,14 milliós Ausztriában mintegy 340 ezerre teszik a muzulmánok számát.