Minden palesztin csoport kész betartani az izraeli tűzszünetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az összes palesztin fegyveres csoport kész betartani a tűzszünetet Izraelben és a megszállt területeken - jelentette ki szerdán Dzsibríl Radzsub, a Palesztin Hatóság nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Egyetértés született a palesztinok között, hogy leállítják a támadásokat az (Izraelt az 1967-ben megszállt területektől elválasztó) 'zöld vonal' mögött. Megállapodás van erről a kérdésről" - mondta a palesztin politikus az izraeli közszolgálati rádiónak.

Ugyancsak megállapodtak a fegyvernyugvás tiszteletben tartásáról a megszállt területeken, hogy időt adjanak a Palesztin Hatóságnak az Izraellel való megegyezésre - mondta. A héberül nyilatkozó palesztin nemzetbiztonsági tanácsadó történelmi változásnak nevezte az eseményeket.

Radzsub bejelentette azt is, hogy a Hamász radikális iszlám szervezet kész szövetséget kötni a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel, s részt kíván venni a júliusra tervezett palesztin parlamenti választásokon. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy mint eddig, ezután is lesznek elszigetelt Izrael-ellenes támadások. "Izraelnek meg kell értenie, hogy nem létezik katonai, csakis tárgyalásos megoldás" - szögezte le Dzsibríl Radzsub.

A palesztin nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentései néhány órával azután hangzottak el, hogy Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott erezi találkozója után kedd este bejelentette: Izrael, a február 8-i tűzszüneti megállapodás értelmében napokon belül átadja a palesztinoknak a ciszjordániai Jerikó és Túl-Kárm városok ellenőrzését.

Március 15-én Kairóban újabb tárgyalási fordulóra ülnek össze a különböző palesztin mozgalmak, hogy mint Abbász mondta, "megerősítsék a nemzeti egységet".