A nőnapi rendőrattak miatt lefújták a török elnök finn útját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lemondta jövő heti helsinki látogatását Ahmet Necdet Sezer török elnök, attól tartva, hogy tárgyalásait beárnyékolná a múlt vasárnapi isztambuli tüntetés brutális szétverésének finnországi visszhangja - írta szerdán a Milliyet című török újság. Hasonlóan magyarázta a lépést a Helsingin Sanomat finn napilap is.

Az ankarai külügyminisztérium, illetve a vendéglátó Tarja Halonen finn elnök szóvivője előzőleg a programot, illetve az időpontot érintő problémákkal indokolta a több hónappal ezelőtt egyeztetett, március 14-16-i látogatás elhalasztását.

Vasárnap Isztambulban mintegy háromszáz tiltakozó engedély nélkül folytatta a nőnap alkalmából tartott előző napi tüntetést, és a rendőrség - a televíziós képsorok tanúsága szerint - brutális erőszakkal verte szét a felszólítására sem távozó mintegy száz fős csoportot.

Az Európai Unió hétfőn megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. Az unió külügyminiszteri trojkája ráadásul a héten kezdett előkészítő megbeszéléseket Ankarában Törökország októberben induló EU-csatlakozási tárgyalásairól, s megbeszéléseik napirendjén az emberi jogok törökországi helyzete is szerepel.

Abdullah Gül török külügyminiszter kedden alapos vizsgálatot ígért az ügyben az európai küldöttség három tagjának - Jean Asselbornnak, az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminiszterének, Olli Rehn finn bővítésügyi biztosnak és Denis MacShane brit Európa-ügyi államminiszternek. Gül egyfelől hangsúlyozta, hogy a törvényeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, másfelől elismerte, hogy amikor a polgárok nem ezt teszik, a rendőrségnek nagyon körültekintően kell eljárnia.