Az amerikaiak csökkentenék a guantánamói foglyok számát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai védelmi minisztérium több mint felével csökkenteni akarja a guantánamói támaszponton őrzött foglyai számát - közölte pénteki számában a The New York Times.

Az amerikai napilap magas rangú kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy több száz foglyot szaúd-arábiai, afganisztáni és jemeni börtönökbe akarnak áttelepíteni és a Pentagon más szövetségi hivatalok együttműködésére számít ebben. A Pentagon egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az Egyesült Államok a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került a Guantánamón fogva tartottakkal szembeni bánásmód miatt. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) közelmúltban nyilvánosságra került emlékeztetői kínzások alkalmazásával vádolták a Pentagon kihallgatóit. Az amerikai hadsereg januárban belső vizsgálatot indított a kínzások és más, foglyokon elkövetett erőszakos cselekmények ügyében.

A guantánamói fogolytáborban mintegy 540, a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz, illetve az afganisztáni tálibokhoz kötődő gyanúsítottat őriznek. Több mint százra tehető az afgánok, szaúdiak és jemeniek száma az idézett illetékes szerint.

Szinte valamennyiüket vádemelés nélkül tartják fogva, van olyan is, akit már több mint három éve. Az Egyesült Államok "ellenséges harcosokként" tartja számon őket és megtagadta tőlük a hadifogoly-státust, amely bizonyos jogokat biztosítana nekik a nemzetközi törvények értelmében. Az amerikai védelmi minisztérium március 7-én bejelentette, hogy 211 fogoly elhagyta a börtönt.

A kormányzati tisztviselők szerint a Pentagon terve az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA), a külügyminisztérium és az igazságügy-minisztérium ellenállásába ütközhet, biztonsági és jogi okok miatt egyaránt. A védelmi minisztériumnak viszont az az elképzelése, hogy a terrorizmus elleni harcba eredményesebben lehetne bevonni az egyes gyanúsítottak hazáit, ha azok vennék át ügyüket.