Iraknak kellenek a kelet-európai fegyverek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új iraki haderő vezérkari főnöke, a kurd származású Babkir Bederkan tábornok a terrorizmus elleni fellépés terén elsődleges feladatnak tartja a kelet-európai fegyverek beszerzését, ezek között külön is megemlítve a Magyarország által felajánlott 70 darab T-72-es harckocsit.

Mindezt a tábornok a Le Soir című belga napilap pénteki számában megjelent interjújában mondta, azzal indokolva állítását, hogy az iraki katonák ismerik ezeknek a fegyvereknek a működését, nincs szükség időveszteséget jelentő kiképzésre.

Bederkan egyébként emlékeztetett, hogy az új iraki haderő felállítása a nulláról indult, nem voltak sem támaszpontjaik, sem hadfelszerelésük. Ma már tíz hadosztállyal rendelkeznek, noha nehéz körülmények között, a terrorizmus elleni háború kellős közepén kell létrehozni az egységeket. "Fél éven belül képesek leszünk az ország egész területén kézbe venni a biztonság garantálását, s ekkortól a nemzetközi erők visszavonulhatnak a városokon kívüli támaszpontjaikra" - mondta az interjúban.

A tábornok hangsúlyozta, hogy az iraki haderő legfőbb feladata egyelőre nem az ország határainak biztosítása, hanem - a terrorista akciók miatt, amelyeket a szomszédos országokból érkezett külföldiek irányítanak - a rendőrség megsegítése. "Célunk az, hogy végezzünk a terrorizmussal, s hogy egy olyan hadsereget hozzunk létre, amely nem számában, hanem felszerelésében lesz igazán erős" - mondta.

Cáfolta, hogy a toborzás során egyes etnikumokat, például a szunnitákat hátrányosan megkülönböztetnék. Végül elmondta: információikat három forrásból, saját hírszerzésüktől, a lakosságtól és maguktól az elfogott terroristáktól szerzik. A tábornok szerint immár tízezer ilyen terrorista vár ítéletre a különböző börtönökben.